Britisk PMI brager forbi forventningerne

Det britiske PMI over aktiviteten i fremstillingssektoren udviklede sig klart bedre end ventet i december, hvor indekset steg til 56,1 fra 53,6 måneden før. Det er det højeste niveau i to år.

Det britiske PMI over aktiviteten i fremstillingssektoren udviklede sig klart bedre end ventet i december, hvor indekset steg til 56,1 fra 53,6 måneden før. Det er det højeste niveau i to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Det var et godt stykke over økonomernes forventninger ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. De pegede således på en forventning om et indeksfald til 53,3.

Indekset for måneden før blev revideret op fra tidligere rapporteret 53,4.

Dermed synes de britiske virksomheder fortsat ikke negativt påvirket af briternes beslutning om at forlade EU-samarbejdet - populært kaldet brexit. Men tallene betyder ikke, at der ikke er nogen risiko for den britiske økonomi i forbindelse med tilbagetrækningen fra det europæiske samarbejde.

- De gode nyheder fra industrien betyder dog ikke, at Brexit-usikkerheden er fuldstændig forsvundet. De britiske virksomheder nyder i øjeblikket godt af, at pundet er svækket siden afstemningen i juni 2016. Det giver mulighed for at booste eksporten. Delindekset for nye ordrer viser nemlig, at det ikke har gået bedre i tre måneder, skriver Kim Blindbæk, der er makroanalytiker hos Sydbank, i en kommentar.

Han venter således også fortsat, at brexit vil få konsekvenser for økonomien i Storbritannien. Men samlet set har nøgletallene siden afstemningen i juni sidste år været bedre end ventet.

- Fremgangen i PMI-indekset for industrien peger i retning af, at den økonomisk vækst i Storbritannien også var høj i slutningen af 2016. Det er dog vigtigt at pointere, at industrien udgør en lille del af den britiske økonomi. Fokus vil nu rette sig mod tal for servicesektoren, der udgør cirka 80 pct. af den britiske økonomi. De tal offentliggøres på torsdag, skriver han.