Britisk ledighed er lavere end forventet efter brexit

Den britiske ledighed faldt i september på trods af udsigten til et EU-farvel. Beskæftigelsen står stille.

Arbejdsløshedstallene viser, at ledigheden rent faktisk faldt fra 4,9 procent til 4,8 procent, hvilket umiddelbart er et positivt tegn. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS

Pessimisterne forudså et ordentlig hak i tuden til Storbritanniens økonomi, da et flertal af briterne i sommer sagde nej tak til fortsat medlemskab af EU.

Men indtil videre har konsekvenserne af brexit været begrænsede. Og heller ikke arbejdsløshedstallene for september vækker grund til bekymring.

De viser, at ledigheden rent faktisk faldt fra 4,9 procent til 4,8 procent, hvilket umiddelbart er et positivt tegn.

Omvendt er væksten i beskæftigelsen gået i stå. Det udlægger Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj som et tegn på, at de britiske virksomheder forholder sig afventende.

Alt i konstaterer han dog, at de umiddelbare økonomiske konsekvenser af det britiske nej indtil videre begrænser sig til pundets kraftige dyk.

- Det kan være, at brexit er et af de økonomiske chok, som vi har overvurderet betydningen af på den helt korte bane, men undervurderet betydningen af på den lidt længere bane.

- Det er dog endnu for tidligt at konkludere endegyldigt, hvad de langsigtede konsekvenser af brexit bliver, skriver han i en kommentar til tallene.

Når den britiske økonomi også har betydning for den danske, hænger det sammen med eksporten.

Storbritannien kæmper med Norge om pladsen som vort fjerdestørste eksportmarked efter Tyskland, Sverige og USA.