Britisk finansmister spiller med musklerne

Den britiske finansminister Philip Hammond er klar til at se på den britiske finanspolitik, hvis Brexit-uroen kræver det. I første omgang ligger bolden dog hos Bank of England.

AFP PHOTO / OLI SCARFF Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekspansiv finanspolitik kan blive en del af kampen mod den negative vækst, som med al sandsynlighed vil ramme Storbritannien som følge af Brexit.

»På den korte bane vil vores kollegaer i Bank of England bruge de pengepolitiske værktøjer, de har til rådighed,« sagde Englands finansminister, der i øjeblikket befinder sig i Chengdu i Kina, hvor han deltager i et møde med 20 finansminister-kollegaer.

Men pengepolitikken kan vise sig ikke at være nok på det lange og mellemlange sigt, erkender finansministeren. På mellemlangt sigt er der nemlig til efteråret mulighed for at »nulstille finanspolitikken,« hvis der bliver behov for det, sagde finansministeren.

Det er værd at bemærke, at udmeldingen fra finansministeren kom før offentliggørelsen af Markits PMI-tal for den engelsk økonomi. PMI-tallet dokumenterede, at stemningen i de britiske virksomheder er endnu dårligere, end analytikerne havde frygtet.

PMI-tallet for fremstillings- og servicesektoren faldt fra 52,4 til 47,7, hvilket er det laveste niveau siden finanskrisen, og det markerer samtidig, at en recession er overvejende sandsynlig i årets sidste kvartaler. Efter Markit offentliggjorde tallene faldt det britiske pund fra 1.3291 til 1.3086 i forhold til dollaren.

»Det er behov for finanspolitisk stimulus i Storbritannien,« siger John Hardy, der er head of foreign exchange strategy i Saxo Bank til Bloomberg.

»Det bliver det afgørende virkemiddel til at få den britiske økonomi i gang igen, ikke Bank of Englands pengepolitik, og slet ikke lavere renter, som er yders upopulært i bestyrelsen«.

Brexit vil ramme Storbritanniens provenu, men regeringen har ikke opgivet sit mål om at få overskud på de offentlige finanser, lyder det fra premierminister Theresa May. Det bliver bare ikke i dette årti.