Britisk centralbank hvirvlet ind i valutaskandale

Bank of England har suspenderet en af sine ansatte, efter anklager om at centralbanken er involveret i den verdensomspændende valutaskandale, der er ved at blive efterforsket.

Chefen for Bank Of England, Mark Carney skal i næste uge til høring i det britiske parlament omkring den verserende valutaskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Den såkaldte Forex-skandale, som handler om svindel og manipulation med valutakurser i verdens største banker, har taget en ny drejning.

En af verdens mest anerkendte centralbanker, Bank of England er nu for alvor blevet hvirvlet ind i sagen. Centralbanken har suspenderet én af sine ansatte, mens den undersøger nye anklager om, at bankens embedsmænd var klar over, at svindlen foregik. Det skriver Financial Times.

Valutaskandalen tog fart i sommer, da nyhedsbureauet Bloomberg kunne fortælle om, at valutahandlere i nogle af verdens største banker havde pralet med, hvordan de manipulerede med de toneangivende satser på valutamarkedet.

Satserne bliver fastsat på baggrund af den aktuelle handel med valuta. Men ved at lave aftaler på tværs af bankerne, kunne valutahandlerne koordinere deres store handler, så de lige præcis blev lagt ind i det 60-sekunders vindue, hvor valutasatserne blev fastsat.

Manipulationen af valutamarkedet, der med en handel på 5,3 billioner dollar om dagen er verdens største, skulle have fundet systematisk sted op igennem det meste af nullerne.

Myndigheder i både USA, EU og Asien er i øjeblikket i gang med at efterforske i valutasagen, der indtil videre har ført til suspension eller fyring af 22 børsmæglere i samlet ni forskellige banker.

Sagen minder meget om den såkaldte Libor-skandale om manipulation af interbankrenter, som har ført til milliardbøder til nogle af verdens største banker.

Der er flere gange blevet sat spørgsmålstegn ved Bank of Englands rolle i sagen, der altså nu er gået i gang med en intern undersøgelse.

Centralbanken meddelte onsdag, at den ikke havde fundet nogle konkrete beviser for, at dens ansatte skulle have deltaget eller på nogen måde været vidende omkring svindlen. Men på grund af interne procedurer er en embedsmand blevet suspenderet, mens efterforskningen foregår.

Bank of England meddelte også, at den nu »gentog sine vejledninger til sine ansatte omkring håndtering af referater og ophobning af vigtig information.«

Det bliver tolket som et signal om, at den pågældende person ikke har sørget for at tage referater fra møder, hvor praksisser omkring fastsættelsen af de toneangivende valutasatser er blevet diskuteret.

I det britiske parlament er der i øjeblikket ifølge Financial Times heftig kritik af, at Bank of England undersøger sig selv. Partiet Labour efterlyser en ekstern undersøgelse af centralbanken.