Britisk befolkning vokser med ekspresfart

Den britiske befolkning vil over de kommende år vokse med lige så mange mennesker, som der i dag bor i hele Sverige, viser en ny prognose. Dermed bliver Storbritannien et af Europas mest folkerige land, foran både Tyskland og Frankrig.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA

I mange år er det blevet sagt, at befolkningen i Europa skrumper og bare bliver ældre og ældre. Men i Storbritannien sker noget helt andet. Her er befolkningen stigende på en måde, der nærmest aldrig er set før i nyere tid. Nye tal fra det nationale statistiske bureau, Office for National Statistics, viser således, at den britiske befolkning over de næste 25 år vil vokse med voldsomme 9,7 millioner eller 15,1 procent fra 64,6 til 74,3 millioner indbyggere.

Det svarer til, at folketallet i Storbritannien vil stige med lige så mange mennesker, som der i dag bor i hele Sverige. Dermed vil Storbritannien blive et af Europas mest folkerige land foran Frankrig. Men stadig mindre end Tyskland, hvor der bor over 80 millioner mennesker i dag.

Antallet af indbyggere i Storbritannien ventes således at overhale det franske niveau i 2030 og det tyske i 2047, fremgår det. Den tyske befolkning er nemlig direkte skrumpet de senere år og den udvikles ventes at fortsætte.

En så dramatisk vækst i folketallet, stiller store krav til byggeri af nye boliger, skoler, veje, hospitaler og mange andre ting i Storbritannien, som i forvejen kører med store underskud på sine offentlige budgetter og slås med en stor statsgæld.

Flere indvandrere

Det er først og fremmest øget indvandring og højere fødselsrater blandt indvandrere, der er årsag til udviklingen. Prognosen er dog baseret på en antagelse om, at den aktuelle indvandring falder ganske kraftigt meget snart, sådan som premierminister David Cameron har lovet. Men trods dette, så vil befolkningen stige med 440.000 om året i de næste ti år, hvilket er pænt flere end indbyggertallet i eksempelvis Aarhus, hvor der bor 322.147 personer.

Alene i år ventes Storbritannien at tage mod 329.000 indvandrere, men det tal ventes at falde til under 200.000 i 2020 og 185.000 om året efter dette. Tallene kan dog blive betydeligt lavere, og nærmest halveret, hvis Storbritannien forlader EU, efter næste års folkeafstemning om dette spørgsmål.

Falder indvandringen ikke, vil befolkningen vokse med 14,5 millioner personer frem til 2040, så der til den tid så vil leve 79,1 millioner i Storbritannien.

Herhjemme venter Danmarks Statistik også en stigende befolkning, og her vil fremgangen over de næste 25 år blive på 493.000 fra de aktuelle 5,687 millioner til 6,180 millioner i 2040, viser de seneste fremskrivninger af befolkningens udvikling.