British Airways giver løft til luftfart

Det toneangivende europæiske luftfartsselskab trækker hele sektoren op efter stigninger i belægning og indtjening.

Læs mere
Fold sammen
British Airways formåede at løfte humøret i hele luftfartsbranchen, da selskabet meddelte, at bedre indtjening på navnlig business- og første klasse på de lange ruter ville løfte selskabets indtjening og levere et bedre årsresultat end forventet. Selskabet registrerede også en stigning i trafikken i december på 4,8 procent.

Det toneangivende europæiske luftfartsselskab bekræftede en generel forventning i branchen om, at det nu begynder at gå fremad. Det blev omgående oversat til store stigninger i aktiekurserne på Europas børser.

I går steg British Airways' aktier næsten ni procent, mens andre store europæiske selskabers aktier - herunder skandinaviske SAS - steg mellem fire og seks procent.

Udviklingen har også fået en række store finanshuse til at se mere positivt på branchen, og eksempelvis valgte ABN Amro at øge forventningerne til British Airways' overskud før skat i 2003 fra 200 millioner til hele 324 millioner pund.

Flere fyldte sæder
Det bedre humør i branchen begrænser sig ikke til Europa. I USA er stort set alle luftfartsselskaber i bedre form, end de var for et år siden. På trods af Irak-krigen og SARS gik to procent flere passagerer om bord i amerikanske fly, mens antallet af fyldte sæder steg endnu mere som følge af kapacitetsreduktioner.

De amerikanske passagertal er dog stadig 8,5 procent lavere end i 2000.

Og samme billede kan man male af selskabernes økonomiske situation. De store selskaber forventer til sammen at tabe 5,4 milliarder i 2003, men de har til gengæld udsigt til at balancere regnskaberne i 2004.