Briternes store skilsmisse med EU begynder på mandag

Mandag tager Storbritannien og EU fat på svære forhandlinger om den skilsmisse, som et flertal af de britiske vælgere stemte for sidste sommer.

Elizabeth Tower, bedre kendt som Big Ben, og the Houses of Parliament set fra Themsen.  Første runde forhandlinger om Storbritanniens afsked med EU begynder mandag d. 19. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Den første runde forhandlinger om Storbritanniens afsked med EU begynder mandag 19. juni, meddeler det britiske ministerium for brexit.

Storbritanniens brexitminister, David Davis, og EU's forhandler Michel Barnier er torsdag blevet enige om at tage fat fra begyndelsen af næste uge, skriver ministeriet.

Dermed tages fat på forhandlingsforløbet efter EU-traktatens artikel 50, der omhandler et medlemslands udmeldelse af unionen.

Den britiske premierminister, Theresa May, valgte i april at søge Underhusets støtte til et valg i utide. Hun ønskede dermed at styrke sit konservative mandat inden forhandlingerne med EU.

Men det endte med en valglussing til May ved valget 8. juni. Godt nok vandt Det Konservative Parti valget, men partiet mistede det absolutte flertal i parlamentet.

Efter det britiske parlamentsvalg torsdag i sidste uge sagde EU-præsident Donald Tusk, at "der er ingen tid at spilde".

Tusk advarede samtidig Storbritannien mod risikoen for at ryge ud af EU uden en aftale om mindre end to år. Det ville kunne ske, sagde han, hvis der ikke skulle komme gang i forhandlingerne.

52 procent af de britiske vælgere stemte for, at Storbritannien skal træde ud af EU. Støtten til at blive i EU er størst i Skotland og i de større byer.

De øvrige EU-lande vedtog i maj direktiver for forhandlingerne med Storbritannien på et møde i Bruxelles mellem de 27 landes europaministre.

Direktiverne udmønter i detaljer den overordnede strategi, som landenes stats- og regeringschefer vedtog på et topmøde 29. april.

Ved samme lejlighed blev EU-Kommissionen af medlemslandene udpeget til at føre forhandlingerne på deres vegne.

Nedtællingen til briternes farvel begyndte 29. marts. Det betyder, at der er under to år til at lande en aftale.