Briternes jobmuligheder slagtes efter Brexit

Antallet af jobopslag i Storbritannien styrtdykker, efter landet har stemt sig ud af unionen. Helt konkret er der over 700.000 færre jobopslag end for blot to uger siden.

Foto: JUSTIN TALLIS

Hvad kan jeg blive, når jeg bliver stor?

Det er et klassisk spørgsmål fra barndommen, hvis svar pludseligt er blevet ganske nedslående for briterne. Svaret på spørgsmålet fra de britiske børn er nemlig: 700.000 færre ting, end du kunne i forrige uge.

Erhvervsavisen Financial Times følger hver uge en række indikatorer på, hvilken vej den britiske økonomi bevæger sig. Et af parametrene er jobopslag, og her kan avisen konstatere, at antallet af jobopslag på blot én uge er faldet fra 1,5 mio. til 800.000.

Og det er ikke sommerferie-træghed på avisernes jobsider, som sætter ind. Financial Times foretog samme målinger sidste år, og var der næsten intet fald de to uger imellem. Årsagen skal snarere findes i de britiske virksomheders bekymringer for effekten af det såkaldte Brexit.

I forrige uge stemte briterne »ja« til at forlade EU, og selvom den officielle anmodning om dette endnu ikke er indløbet i Bruxelles, så tager erhvervslivet i høj grad forskud på smerterne.

Hvor slemt skal en halvvering af antallet af jobopslag så tages? Hvis man spørger Financial Times, så skal det tages ganske alvorligt. Erhvervsavisen kalder udviklingen for »bekymrende,« hvilket er den næsthårdeste dom, som avisens indikatorer kan give.