Briternes forbrugslån stiger til over 200 milliarder pund

Siden 2014 er briternes forbrugslån katapulteret opad. Det bliver nu anset som et reelt økonomisk problem.

Foto: BEN STANSALL

Mængden af forbrugsgæld i Storbritannien, der er optaget uden sikkerhed, stiger markant. I juni steg mængden af gæld til over 200 milliarder pund for første gang siden 2008. Det viser nye tal fra Bank of England.

Samlet er gælden fra ting som kreditkort, forbrugslån eller overtræk nu på 200,9 milliarder pund eller 1668 milliarder danske kroner. Det er en stigning på små 10 procent i forhold til samme periode sidste år.

Storbritanniens pendant til Finanstilsynet, Financial Conduct Authority, har allerede indført begrænsninger for forbrugslån og hvilke renter, der må tages. Men problemet er ikke løst, meddeler det.

- Disse lån med høje omkostninger er fortsat et fokus på grund af den risiko, de udsætter potentielt sårbare kunder for.

- Status quo er ikke en mulighed og mere må gøres, siger direktøren for Financial Conduct Authority, Andrew Bailey, til avisen The Guardian.

FCA's egne tal viser, at 2,2 millioner briter har alvorlige økonomiske problemer på grund af forbrugslån. Unge, forældre, arbejdsløse og lavt uddannede er overrepræsenterede i statistikken.

Udviklingen i mængden af forbrugslån har samtidigt mandag fået det globale kreditvurderingsbureau Moody's til at rynke på brynene.

Det har nedjusteret sin vurdering af kreditværdigheden i obligationer baseret på forbrugslån, da det ser risiko for, at mange låntagere ikke kan betale tilbage.

- Husholdningernes gæld er høj og vokser stadig. Det går forbrugerne sårbare over for en økonomisk nedtur. Højere inflation, svag lønvækst og høj gældssætning efterlader personer i de laveste indkomstgrupper sårbare, skriver Moody's.