Briterne hæver renten - ECB lader den være uændret

Mens den britiske nationalbank Bank of England overraskende hævede renten med et kvart procentpoint til 5,25 procent, forblev eurorenten på 3,50 procent.

Frygt for stigende inflation fik torsdag den britiske nationalbank, Bank of England, til at hæve den toneangivende rente med et kvart procentpoint til 5,25 procent. Rentestigningen kom som en overraskelse for økonomerne. Til gengæld var det ingen overraskelse, at den Europæiske Centralbank (ECB) på sit rentemøde lod den toneangivende eurorente være uændret 3,50 procent.

Storbritannien er ikke med i det europæiske valutasamarbejde om euroen og den britiske valuta er heller ikke - som den danske - bundet i fastkurssamarbejde med euroen. Det er tredje gang siden august sidste år, at briterne hæver renten, som dermed er på sit højeste niveau i fem år.

Senioranalytiker i Nordea, Anders Matzen siger, at den britiske rentestigning er et udtryk for, at Bank of England ikke længere tror på sin egen inflationsrapport fra november.

- Samtidig er det britiske boligmarked igen begyndt at vise næsten bobleagtige prisstigninger, og det har sikkert også bidraget til beslutningen om en renteforhøjelse, siger Anders Matzen.

/ritzau/