Briterne belåner deres hjem som aldrig før

Trods to rentestigninger er det ikke lykkedes den britiske nationalbank at lægge en dæmper på briternes lånelyst

LONDON: Der er efter alt at dømme en ny britisk rentestigning på vej. Den kan komme i april eller maj, men få økonomiske analytikere er i tvivl om, at den monetære komite i Bank of England igen må sætte renten op med et kvart point for at forsøge at skrue ned for briternes lyst til at låne penge i deres huse. Gælden er den højeste i de ti år, den britiske nationalbank har offentliggjort sine statistikker over den britiske gæld.

Sammenlignet med sidste år skylder briterne 14,5 procent mere i deres huse. Den voldsomme stigning hænger til især sammen med de skyhøje boligpriser, der stadig ser ud til at stige med raketfart.

Sammenlignet med februar sidste år er prisen på en gennemsnitlig britisk bolig steget med 17 procent, og året forinden gik priserne op med 25 procent. Set over en lidt længere skala er huspriserne, ifølge den britiske bank Halifax steget med 85 procent over det seneste årti.

Endnu har de fleste briter ikke problemer med at betale af på deres huse, men den store gæld gør briterne sårbare overfor bratte udsving i markedet, og det bekymrer den britiske regering.

Også forbrugslån er gået i vejret på trods af, at den britiske nationalbank øgede renten med et kvart point i både november og igen i februar. Budskabet er, ifølge nationalbankdirektør Mervyn King, ikke nået ud til de britiske forbrugere endnu, der stadig låner i stor stil på deres kreditkort, har overtræk på kontoen og køber forbrugsgoder.

Alene sidste måned steg briternes gæld med 1,7 mia. pund. Den britiske rente er i øjeblikket på 3,5 procentpoint, det laveste i 48 år, men flere eksperter forventer, at renten skal helt op omkring fem procent, før de britiske forbrugere begynder at holde på deres tegnebøger. Det ventes dog ikke at ske før tidligt ved udgangen af næste år.