Brexit truer London som finansielt midtpunkt

Hvis Storbritannien forlader EU, vil det få konsekvenser for Londons position som et af verdens største finansielle kernepunkter, siger aktører fra den danske finanssektor, der peger på, at flere finansielle virksomheder vil flytte væk fra London ved et Brexit.

Londons magtfulde finanscentrum, City of Londo­n, bliver sandsynligvis hårdt ramt af et nej ved EU-afstemningen, fordi adgangen til EU ikke bliver så direkte længere. Afskæringen kommer dog ikke til at ske fra den ene dag til den anden, men ville afhænge af betingelserne i en overgangs­ordning. (Foto: Hannah McKay/EPA) Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY

Goldman Sachs, HSBC, Barclays og JPMorgan. De fleste af de førende internationale finansgiganter er til stede med mange tusinde ansatte i hjertet af Englands hovedstad – London-bydelen City of London – der sammen med New York City anses for at være verdens største finansielle centre.

Men det kan der snart blive lavet om på. For hvis Storbritannien til torsdagens folkeafstemning vælger at forlade EU, vil mange af de finansielle virksomheder flytte medarbejdere og afdelinger ud af London og ind i et land, der fortsat er medlem af EU. Det forventer en række aktører i den danske finansielle sektor, herunder Jesper Rangvid, der er professor i finansiering ved CBS.

»London kan godt blive truet som et finansielt centrum. Man kan godt forestille sig, at flere virksomheder vil sige, at hvis Storbritannien træder ud af EU, vil vi hellere placere vores virksomheder i Frankfurt, Paris og Luxembourg – eller Dublin, hvor de har en lav skat. Hvor mange er rigtigt svært at sige, men det er ret klart, at et nej vil være negativt for London som finansielt centrum,« siger Jesper Rangvid.

Tusindvis af stillinger vil flytte

Den amerikanske storbank JPMorgan har udtalt, at op mod 4.000 stillinger i bankens afdeling i London kan skæres væk, såfremt Storbritannien forlader EU. Og selv den britiske finansgigant HSBC taler om at flytte op mod 1.000 ansatte fra London til Paris ved et britisk exit fra EU.

Sådanne massive udflytninger vil have store konsekvenser for den britiske økonomi, da den finansielle sektor står for op mod ti procent af Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP), der er værdien af et lands samlede produktion af varer og tjenester minus værdien af de anvendte råstoffer.

Som EU-medlemsland er der fra Storbritannien i øjeblikket direkte adgang til at levere finansielle ydelser til EU-markedet uden nogen restriktioner. Det er blandt de væsentligste årsager til, at det er attraktivt for finansgiganterne at være til stede med filialer i London. Såfremt Storbritannien forlader EU, forsvinder denne direkte adgang og dermed én af hovedårsagerne til at være placeret i London.

Inden en ny aftale er forhandlet på plads mellem EU og Storbritannien, vil der være en masse usikkerhed, forudser Ib Fredslund Madsen, der er seniorstrateg i Jyske Bank, og usikkerhed kan de finansielle giganter bestemt ikke lide.

»London ses lidt som en port til EU. England er et EU-land, og så er der mange finansielle virksomheder, der synes, at det er smart at placere sig i London. Der er masser af arbejdskraft, tradition for at være finansielt centrum og direkte adgang til EU-markedet. Hvis sidstnævnte parameter falder væk, og EU-adgangen i stedet skal forhandles på plads med EU, vil det give noget usikkerhed, og det vil påvirke den finansielle sektor,« siger Ib Fredslund Madsen.

Brexit giver mindre gave til de danske boligejere

Usikkerhed om overgangsperiode

Sydbanks adm. direktør, Karen Frøsig, nedtoner chokeffekten af et britisk exit fra EU, men hun siger samtidig, at hun har svært ved at se, at London kan forblive finansielt centrum uden at være en del af EU.

»Hvis briterne stemmer nej i næste uge, er det ikke sådan, at hele den finansielle sektor vælter. Der er et par års overgangsperiode, og hvor der er lidt tid til at forhandle mulige aftaler på plads mellem briterne og EU-landene. Men det kan være svært at se et europæisk finansielt centrum uden for EU. Det kræver i hvert fald noget fantasi,« siger Karen Frøsig.

I Danske Bank kan adm. direktør Thomas F. Borgen endnu ikke vurdere, hvor store konsekvenserne bliver for den finansielle del af London, hvis Storbritannien går ud af EU.

»Det er for tidligt at spå om. Nogle af de internationale banker har været ude og sige, at de vil flytte dele af deres forretning ud af London, men det kommer også an på, hvad resultatet af de efterfølgende forhandlinger mellem EU og Storbritannien bliver,« siger Thomas F. Borgen.