Brexit-tømmermænd: Storbritannien vinker farvel til laveste rente i 323 år

Det stærkt svækkede pund efter Brexit-afstemningen har presset inflationen op i Storbritannien, hvilket torsdag har fået centralbanken til at løfte renten for første gang i mere end ti år.

Mark Carney, guvernør for den britiske centralbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFOLABI SOTUNDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 2007 har renten kun kendt én vej i Storbritannien, nemlig nedad. Men torsdag har centralbanken Bank of England hævet renten for første gang i mere end ti år til 0,5 procent fra 0,25 procent, som var det laveste niveau i centralbankens 323 år lange historie.

Det skete med stemmerne syv for og to imod i Bank of Englands styrende råd ifølge en pressemeddelelse fra centralbanken.

Og forklaringen skal i høj grad findes i sidste års britiske folkeafstemning om at forlade EU, der har svækket pundet med mere end 12 procent mod euroen og den danske krone. I dag koster et pund således 8,5 kroner mod 9,7 kroner umiddelbart før Brexit-afstemningen i juni 2016 og over 10 kroner ved indgangen til 2016.

Det gør særligt ondt på briterne, fordi Storbritannien importerer langt mere, end det eksporterer. Med et svagt pund bliver det dyrere at importere produkter, som briterne gør i stor stil, og det har sendt inflationen målt på forbrugerpriserne op på 3,0 procent på årsbasis i september, mens resten af Europa har en særdeles lav inflation.

Medlemmerne af det styrende råd i Bank of England har i et stykke tid været uenige om, hvorvidt renten skulle hæves. For væksten i Storbritannien er lavere end i størstedelen af Europa, på trods af at det svage pund også har haft positive effekter i form af en stigende eksport. Men eksporten er bare ikke vokset i samme takt som importen, og centralbankens hovedformål er at holde inflationen tæt på to procent, og derfor blev konklusionen torsdag at give renten det første lille nøk opad.

Samtidig meddeler centralbanken dog også, at den »kun« forventer yderligere to renteforhøjelser de kommende tre år, så den ledende rente rammer 1,0 procent i 2020. Forventningen er, at inflationen vil være 2,2 procent i 2020 og dermed tæt på centralbankens målsætning.

Nok en gang understeger Bank of England, at Brexit er den helt store risikofaktor for britisk økonomi, som kan få »betydelig indflydelse«.

Tusindvis af arbejdspladser i fare

Ud over at de britiske forbrugere kan mærke Brexit, når de køber ind, truer en lang række store banker og finansielle selskaber også med at rykke arbejdspladser i stor stil væk fra Londons finansielle centrum som konsekvens af Brexit.

Og stilstanden i Brexit-forhandlingerne mellem den britiske regering og EU har kun accelereret den udvikling. Ifølge avisen The Guardian advarede en af viceguvernørerne i Bank of England, Sam Woods, tidligere på ugen om, at så mange som 10.000 job kan forsvinde på den første dag efter det britiske exit den 29. marts 2019, hvis forhandlingerne kollapser.

Foran et udvalg i Overhuset kaldte han det endvidere »plausibelt«, at 75.000 arbejdspladser i Londons bankverden ville gå tabt på længere sigt, hvis briterne ikke får en omfattende frihandelsaftale med EU, men må nøjes med at handle efter WTO-reglerne.

Plan A er dog i høj grad at få en frihandelsaftale i hus, og selv om Brexit nu kan mærkes i dagligdagen på forbrugerpriserne og ved et svagere opsving end i størstedelen af Europa, er den britiske vækst ikke aftaget så meget, som Bank of England forventede umiddelbart efter Brexit.

Samtidig er arbejdsløsheden nede på 4,3 procent, hvilket ifølge Financial Times er det laveste niveau i mere end 40 år. Det kan således føre til et opadgående lønpres.

De seneste måneders uenighed i Bank of England - som er fremgået af de officielle referater af møderne i centralbankens rentekomité - handler således i høj grad om, hvorvidt den britiske økonomi trods alt er robust nok til at kunne klare et par renteforhøjelser, der skal dæmpe inflationen.

Og det mener flertallet i rentekomiteen altså med torsdagens beslutning, at den er. Men dog ikke mere robust end at der kun bliver tale om få renteforhøjelser i et meget langsomt tempo - og dikteret af påvirkningen fra Brexit.