Brexit kan give aktiefald op til 10 pct.

Det vil koste især Storbritannien dyrt, hvis det ender med at briterne bryder med EU efter folkeafstemningen 23. juni.

Arkivfoto: REUTERS/Yves Herman Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Det vurderer Jyske Bank, der netop har sat tal på, hvor stor en svækkelse, der kan være i vente for det britiske pund og britiske aktier i tilfælde af et såkaldt Brexit, der betegner et britisk exit fra EU og er en kombination af ordene "British" og "exit".

»Storbritannien vil blive ramt hårdest. Vi vurderer, at den mest negative periode for økonomien vil være den første tid efter et nej til EU. Her er usikkerheden størst, og det vil som minimum sætte væksten i stå«, konstaterer bankens seniorøkonom Tina Winther Frandsen i et notat og uddyber:

»Finansmarkederne vil også reagere prompte. Vi venter, at pundet svækker sig med yderligere 6-10 pct., mens de britiske aktier vil falde 5-10 pct.«

Politisk usikkerhed

Udviklingen i pundet og britiske aktier herefter er sværere at spå om, mener Tine Winther Frandsen.

»Kan man isolere det til, at det er en britisk case, som rammer britisk økonomi, men hvor man finder en løsning i forhold til EU, så tror jeg sådan set, at det bliver det. Men breder det sig og giver EU-skeptiske kræfter vind i sejlene, så er det en anden situation«, siger hun til Ritzau Finans.

Ifølge EU-traktaten kan Storbritannien tidligst forlade EU to år efter, at der fremsættes et ønske om at forlade unionen. Der vil i perioden skulle forhandles nye relationer mellem parterne og også nye handelsaftaler med ikke-EU-lande. For EU kan perioden derefter desuden byde på politiske dominoeffekter, mener Jyske Bank.

»Det direkte økonomiske tab vil ikke være voldsomt, men de politiske konsekvenser kan være betydeligt større. Det vil give de EU-skeptiske kræfter ny vind i sejlene, og i yderste konsekvens er opløsningen af EU en realistisk mulighed«, vurderer banken.

Britisk ja

Jyske Bank tillægger dog kun et Brexit 30 pct. sandsynlighed, mens bankens hovedscenarium er, at briterne bliver i EU. Sker det, vil der også være effekter at spore på finansmarkederne.

»I takt med at meningsmålingerne har vist, at nej-siden har vundet frem, og det er blevet tættere og tættere løb, så har vi jo set en ganske markant svækkelse af pundet. Det vil sige, at der er regnet megen Brexit-risiko ind allerede. Og ender det ikke med et Brexit, forventer vi, at vi kommer til et se en styrkelse af pundet på 6-10 pct.«, siger Tina Winther Frandsen.

For aktierne venter Jyske Bank en noget mindre reaktion.

»Aktierne har ikke reageret så meget på Brexit-risikoen, som pundet har. Bliver det et ja til EU, vil vi nok få en styrkelse af aktierne, men ikke så stor som vi venter at se for pundet«, siger seniorøkonomen.

Dødt løb

Meningsmålingerne peger i øjeblikket på dødt løb mellem EU-tilhængerne og modstanderne. En stor gruppe briter på omkring 12 pct. har dog endnu ikke taget stilling.