Brexit-frygt: Britiske supermarkeder fylder lagrene med dåsemad før vigtig afstemning

Frygten for et hårdt Brexit, får supermarkeder til at fylde lagrene med briternes yndlings-dåsemad.

Hamstringen er i gang blandt britiske supermarkedkæder, som forsøger at begrænse Brexits påvirkning på varesortimentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et hårdt Brexit vil betyde stigende priser på importvarer. Derfor er flere britiske supermarkeder nu i gang med at fylde lagrene med briternes favoritprodukter.

Ifølge The Guardian er Tesco og Marks & Spencer blandt de seneste kæder, som er gået i gang med at opmagasinere dåsemad.

Tescos topchef, Dave Lewis, fortæller, at supermarkedet er i dialog med en række leverandører af langtidsholdbare varer.

»Vi kigger på livscyklus og produktion af de produkter, der har størst betydning for kunderne, og med leverandører har vi diskuteret produktionskapacitet, hvor de holder lager, og om vi kan hjælpe dem med det,« siger Lewis til The Guardian.

Tirsdag skal det britiske parlament stemme om den aftale, premierminister Theresa may har indgået med EU om Brexit. Theresa May udskød i december afstemningen om Brexit-aftalen, som havde direkte kurs mod at blive nedstemt.

Supermarkederne forsøger så vidt muligt at undgå store ændringer i deres sortiment som følge af Brexit. Men ifølge topchef for Marks & Spencer, Steve Rose, er det uundgåeligt, at supermarkedet vil mærke konsekvenserne af Brexit.

»Vi har indkøbt nogle ekstra ting med lang levetid, men 70 pct. af vores fødevarer er friske, og alt, der kommer i vejen, vil betyde højere omkostninger og spild,« siger Steve Rose.

Ifølge The Guardian importerer Storbritannien 50 pct. af sine friske fødevarer, og avisen opremser en lang række af producenter, som allerede har annonceret planer for opmagasinering af varer.

Tidligere på ugen sagde topchefen for Storbritanniens næststørste supermarkedskæde, Sainsbury, at Brexit var »enormt forstyrrende« for kæden, der importerer omkring 30 pct. af alle fødevarer fra det europæiske fastland.