Brexit får britisk vækstskøn til at falde drastisk

Der er blevet barberet kraftigt i forventningerne til væksten i britisk økonomi det kommende år.

Arkivfoto. Der er blevet barberet kraftigt i forventningerne til væksten i britisk økonomi det kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROB STOTHARD

Det står klart, efter at finansminister Philip Hammond onsdag har fremlagt den traditionelle efterårserklæring.

Hammond oplyser, at skønnet for væksten i landets BNP i løbet af 2017 er skåret ned til 1,4 procent. Ved den seneste beretning i marts lød forventningerne på 2,2 procent.

Tallene stammer fra det britiske budgetkontor (OBR).

Efterårserklæringen er en halvårlig status for økonomien i Storbritannien. Det er den første siden brexit-afstemningen tidligere på året.

Her valgte et flertal af briterne at lade sig skille fra EU.

Ifølge finansminister Hammond regner regeringen med at skulle låne 122 milliarder pund mere de kommende fem år, end det ellers var ventet.

Mens de økonomiske udsigter for både 2017 og 2018 tegner mere dystre end tidligere, er der skruet en smule op for dette års vækst. Nu regner regeringen med 2,1 procents vækst. Det lød i marts på 2,0.

- Mens OBR slår fast, at det ikke kan forudsige, hvilken aftale Storbritannien vil få med EU, er det kontorets nuværende forventning, at resultatet af afstemningen betyder, at den potentielle vækst i løbet af den prognosens periode er 2,4 procentpoint lavere, end den ellers ville være, siger finansministeren i sin tale ifølge BBC.

Når kalenderen viser 2019, ventes der en vækst på 2,1 procent. Det er samme vækstrate, som blev skønnet for året i marts ved forårserklæringen.