Bredt flertal for værnepligt

Værnepligten skal fastholdes, mener forsvarsminister Svend Aage Jensby (V), og han har opbakning hos et bredt flertal i Folketinget. Kun Det Radikale Venstre taler for, at værnepligten bør afskaffes, og at fremtidens danske forsvar skal bygge på professionelle soldater.

Læs mere
Fold sammen
Diskussionen om værnepligt eller en professionel hær har fået ny aktualitet, efter at NATO's generalsekretær, George Robertson, har sagt til Berlingske Tidende, at værnepligten har overlevet sig selv. NATO har brug for højtuddannede kamptropper, som er i stand til at klare en meget intensiv konflikt og fredsbevaring.

Den radikale forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen, vil nu forsøge at få emnet til debat ved at stille spørgsmål til forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) om det grundlæggende syn på værnepligten.

- Vi mener ikke, at der er behov for værnepligten i fremtidens forsvar. For det, vi har behov for i fremtiden, er, at kunne rykke ud med meget kort varsel til verdens brændpunkter med soldater, der har en høj uddannelse, siger Morten Helveg Petersen.

/ritzau/