Brdr. Warthoes fremtidsbutik

Brødrene Thomas og Peter Warthoe er forskellige som dag og nat, men de er begge besatte af at udnytte fagre nye værktøjer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I mange år havde Hvidovre-brødrene Thomas og Peter Warthoe, sønner af en barnepige og en pedel, ikke ret meget at tale med hinanden om.

Lillebror Thomas, i dag 35 år, blev cand. merc. og kom til USA, hvor han solgte stål.

Storebror Peter, i dag 39 år, blev mikrobiolog, genforsker og en mand med snesevis af ideer om, hvordan tidens mest avancerede forskning kunne udvikles en tand til og blive til nye vidunderlige produkter for menneskeheden.

For en halv snes år siden fandt de hinanden. Stålbranchen var ikke helt, hvad den havde været, og Thomas kom hjem og opdagede, at der måske kunne blive interessant forretning ud af at være med til at bringe broderens flyvske fremtidsideer på verdensmarkedet.

Solgt til NeuroSearch
I 1994 startede de sammen med danske og amerikanske investorer virksomheden Display Systems Biotech, der gik i gang med at forsøge at udnytte de svulmende nye mængder af viden om sygdomsgener.

Forretningsmæssigt blev det ikke så hurtigt en succes, som de måske havde håbet, men det gik heller ikke værre, end at selskabet et halvt år efter at de forlod det i år 2000 blev solgt til NeruroSearch for 29 mio. kr. med 30 medarbejdere.

Brødrene ville på banen igen med noget, der hurtigere kunne blive et konkret produkt, der kunne skabe indtægter til nye udviklingsprojekter, og fra storebror Peters store idékatalog kastede de sig over i det nye firma Atonomics for at lave en biochip, der kan hjælpe med at konstatere, om folk lider af allergi - og i givet fald hvilken allergi.

Hver fjerde eller femte har en eller anden form for allergi, men ikke alle får det konstateret eller kommer under behandling, for i dag tager en test typisk et par uger.

Brødrene Warthoe er nu med hjælp fra det japanske elektronikfirma Murata langt med at udvikle et lille elektronisk måleapparat med en indbygget biochip, som de regner med skal stå i enhver lægekonsultation, og være så billig at bruge, at sygehusmyndighederne og patienterne vil acceptere det.

Her skal folk komme og afgive en blodprøve, og på måleapparatet sidder der en lille biochip, der er forsynet med et protein eller en DNA-streng, som reagerer på bloddråberne.

Er systemet sat op til at måle mod allergi, kan det på ganske få minutter konstatere ikke bare om der er allergi, men hvilken af de f.eks. ti mest almindelige allergityper, der er tale om.

Forskrækkede investorer
Brødrene Warthoe er stensikre på, at en tilsvarende metode kan bruges til at stille diagnoser over for andre sygdomme, bl.a. blodpropper i hjertet - og så må andre tage sig af behandlingen.

Foreløbig er der bare fire medarbejdere i brødrenes fremtidsbutik i Rådhusstræde i København. De selv, deres gamle økonomimand fra Display Systems Biotech Lars Bangsgaard og biokemikeren Iben Sørensen, for i Atonomics har man forståelse for, at investorer er blevet forskrækkede over biotekselskaber, der er bedre til at bruge penge end til at tjene dem, og de ved også godt, at de lever i konstant risiko for, at deres ideer bliver overhalet i andre fremtidsbutikker.

Om brødrene har allergier?

»Det tror jeg ikke. Jo, jeg har måske lidt høfeber, men det er vi ikke helt klar til at sige noget om endnu,« griner Thomas Warthoe.

Planen er, at Atonomics allergi-testere skal kunne findes i de første lægeklinikker om halvandet år.