Brasilien: Fra dukse-status til skurkerolle

Det så lovende ud for Brasilien, men en gigantisk korruptionsskandale og halverede råvarepriser har sendte landets økonomi i laser.

Det helt store samtaleemne i Brasilien i øjeblikket er den store korruptionsskandale i olieselskabet Petrobras. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brasiliansk økonomi er under hårdt pres efter finanskrisen, men er flere gange blevet hyldet som et af fremtidens mest lovende markeder. Men et punkteret råvaremarked, flere års manglende reformer og en stor korruptionsskandale har skabt en næsten total mangel på tillid til det politiske system, den højeste inflation i over ti år og den laveste vækst siden 1990.

Landet er gået fra nogle af verdens højeste vækstrater til et forventet BNP-fald i 2015 på ca. tre pct.

»Vi går gennem svære tider i Brasilien i øjeblikket, og vi ser ind i recession fremover,« siger Antonio Dominguez, der er adm. direktør for Maersk Line i Brasilien.

Olieskandale

Det helt store samtaleemne i øjeblikket er den store korruptionsskandale i olieselskabet Petrobras. Sagen har sendt en chokbølge gennem Brasilien og sendt korruptionsspørgsmålet øverst på dagsordenen. Skandalen, der er den største nogensinde i Brasiliens historie, kan betyde, at både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber har været skyldige i omfattende korruption.

Også en dansk Mærsk-direktør, der bosat i Brasilien, er på et tidspunkt blevet afhørt, men det er endnu uklart, om han har forbindelse til sagen.

Overordnet har sagen umiddelbart skabt en politisk vilje til at gøre noget, og en række strenge anti-korruptionsregler er indført. Men den har samtidig ramt økonomien hårdt, fordi det statslige olieselskab har stået for omkring ti pct. af de samlede investeringer. De er nu stoppet, og det har ført til, at forbruget i landets husholdninger er skrumpet for første gang i ti år.

Katastrofalt fal i råvarepriserne

Ved siden af korruptionsskandalen er Brasilien også ramt af faldende råvarepriser. Landet producerer dagligt ca. tre mio. tønder olie og er verdens niende største olieproducent. Samtidig er Brasilien meget afhængigt af at eksportere jernmalm, som Brasilien er den tredje største producent af i verden.

En halvering af priserne på både olie og jernmalm i de senere år har været med til at skubbe arbejdsløsheden op over 8,6 millioner mennesker. En anden negativ effekt af de faldende råvarepriser er også, at Brasilien tiltrækker færre investeringer til mine- og olieindustrien.

Brasilien er verdens femte mest befolkede land. Landet har Sydamerikas største og verden syvende største økonomi. På begge sider af finanskrisen oplevede landet meget høje vækstrater, men fik kun i begrænset omfang det omsat til finansiel og social stabilitet.