Brasilianske problemer giver Cheminova økonomisk øretæve

Minus. Ekstraordinære hensættelse i trecifret millionklasse betyder nedjustering hos Cheminovas moderselskab, Auriga Industries

Der var dårligt nyt til Århus Universitet og andre ejere af aktier i Auriga Industries, da selskabet mandag morgen nedjusterede forventningerne til 2006 markant.

Fra plus til mega minusAktien faldt knap ti procent, efter at selskabet meddelte om problemer i såvel Cheminovadatterselskabet Hardi, der samlet betyder, at det tidligere forventede overskud før skat på 50-100 mio. kr. nu ventes at blive et minus på 100 mio. kr. Samtidig oplyser koncernledelsen om behersket optimisme for i år.

Alene i Cheminova vender nedjusteringen for 2006 et forventet overskud på 60-110 mio. kr. til et minus på 75 mio. kr. Og det er først og fremmest de brasilianske problemer, der står bag. Det betyder, at koncernen ser sig nødsaget til at foretage ekstraordinære henættelser på 100 mio.kr., dels på grund af yderligere hensættelser på debitorer, dels som følge af hensættelse i forbindelse med nogle erstatningssager over manglende effekt af et svampemiddel til bekæmpelse af rust i soja.

Der er dog mulighed for, at Auriga kan få dækning for en del af pengene, idet Aurigaærendeækketproduktansvarsforsikring. Men forsikringsselskabetækning.

- Det betyder at vi er nød til at foretage hensættelsen. Men vi regner bestemt med, at få pengene retur fra forsikringsselskabet, siger Aurigas administrerende direktør, Bjørn Albinus, til RB-Børsen.

2007 må bære eller bristeI år er året, hvor Auriga Industries' brasilianske aktiviteter vil vise, om udvikling kan bære eller vil briste. Det vurdere Danske Equities' analytiker Stig Frederiksen efter mandagens nedjustering fra Auriga.

- 2007 vil give os et rigtigt godt billede af, hvor Brasilien står i det her, siger Stig Frederiksen, der ikke er overrasket over nedjusteringen.

Ledelsen har tidligere advaret om, at situationen i Brasilien kunne give yderligere nedjusteringer.RB-Børsen