Brasiliansk milliardær og rollemodel arresteret i korruptionsskandale

Den brasilianske rigmand og rollemodel, André Esteves, blev onsdag anholdt. Han og en række medsammensvorne, der bl.a. tæller en senator fra regeringspartiet, forsøgte at købe sig til tavshed hos et centralt vidne i forbindelse med korruptionsskandalen i det statsejede olieselskab Petrobras.

Den brasilianske rigmand André Esteves er anholdt i relation til den omfattende korruptionsskandale i det statsejede olieselskab Petrobras. Han og en række medsammensvorne har angiveligt forsøgt at købe tavshed hos et centralt vidne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er alligevel sjældent, at nyheden om en anholdelse ligefrem svækker et lands valutakurs.

Men når anholdelsen indeholder ingredienser som et lands 13. rigeste mand, en senator og deres spektakulære fælles indrullering i en på mange måder ubegribelig og eskalerende korruptionsskandale, så må selv verdens valutahandlere lige stille spørgsmålet igen: Tror vi overhovedet på det land?

Den brasilianske real blev svækket med 1,9 procent overfor dollaren onsdag, efter nyheden om at den selvskabte milliardær og rollemodel André Esteves sammen med senator Delcídio Amaral fra regeringspartiet blev arresteret som et led i efterforskningen af korruptionsskandalen i det statsejede olieselskab Petrobras, hvor også danske Maersk Tankers er inddraget i efterforskningen.

De to højt placerede personer beskyldes for at spænde ben for efterforskningen, og meget tyder på, at de får en særdeles vanskelig opgave med at tilbagevise anklagerne.

Den brasilianske anklagemyndighed offentliggjorde efter anholdelserne oplysningerne om en hemmelig lydoptagelse. På optagelsen foreslår Amaral, at den fængslede chef for Petrobras' internationale division, Nestor Cervero, skal holde sig fra at afsløre beviser af nogen art om Armaral selv og André Esteves.

Som modydelse blev Petrobras-chefen Nestor Cervero lovet, at han ville blive hjulpet til at flygte fra Brasilien til Europa. Bl.a. skulle senator Delcídio Amaral og rigmanden Esteves sammen med to andre, der også er arresteret i sagen, havde tilbudt Petrobras-chefen 50.000 brasilianske real om måneden for hans tavshed.

Oplysningerne om detaljerne kommer ikke fra tilfældige læk og von hørensagen. Højesteretsdommer Teori Zavascki står bl.a. bag de offentliggjorte detaljer om forsøget på at forhindre efterforskningen.

Et led i den lumske plan havde de fire dog ikke taget højde for, og dermed rammer boomerangen dem selv: Samtalen blev i al hemmelighed optaget af Cerveros søn. Han har siden oplyst til medierne, at han og faderen var uenige i flugtplanerne.

Ifølge oplysningerne vidste André Esteves godt, at han var på vej til at blive yderligere belastet. Ifølge endnu en af de talrige spegede oplysninger i sagen var han i besiddelse af en ulovlig kopi af Petrobras-chefens vidneudsagn. Esteves beskyldes bl.a. for at undertrykke informationer om bestikkelse betalt til den tidligere præsident Fernando Collor i forbindelse med købet af en kæde af tankstationer.

Foreløbig bliver André Esteves tilbageholdt i fem dage. Men rystelserne i det brasilianske samfund er til at føle på. Som selvskabt milliardær er han blevet en af de rollemodeller, som ethvert samfund påskønner. Han er blevet inkarnationen af det initiativ, der er behov for i en ny og privatiseret økonomi.

Han trådte ind på den finansielle scene med et brag i 2006. Umiddelbart før finanskrisen trak verden ned i dyndet, solgte han investeringsvirksomheden Pactual til schweiziske UBS for 2,6 mia. dollar. Tre år senere købte han og en række partnere forretningen tilbage. Og den slags bedrifter vækker ikke bare beundring, men kan også styrke selvtilliden. Esteves har tidligere joket med, at forkortelsen »BTG« i firmaet Grupo BTG Pactual står for »better than Goldman« med henvisning til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

»Han er indbegrebet af idéen om en privat, succesfuld og iværksættende generation af brasilianske bankfolk - dét er, hvad han repræsenterer,« siger Felipe Moteiro, der er professor i strategi ved Insead i Frankrig til Bloomberg. Han tilføjer, at det er besynderligt, at han nu blandes ind i sag om »gammeldags politik« i Brasilien.

Esteves er født i Rio de Janeiro i middelklasse-bydelen Tijuca. Han var enebarn og det fortælles, at han havde en stor interesse for at læse og spille fodbold. I teenageårene blev han fascineret af computere, og begyndte på IT-studier på universitetet. I 1989 kom han til investeringsfirmaet Pactual, hvor han i løbet af 1990'erne steg i graderne. For han var god til dét, der tæller allermest i den branche: At tjene penge.

Det var vel nærmest en passien. I et interview har han bl.a. sagt: »Jeg kan lide at tjene penge. Jeg er god til at tjene penge. Det er spændende at skabe velstand.«

Efter at han og en række partnere i 2013 købte firmaet tilbage fra UBS, er firmaet blevet til Latin Amerikas største uafhængige investeringsbank. Det har ifølge data fra Bloomberg været den førende sælger af aktier i regionen i flere år.

Med anholdelsen onsdag blev Esteves en blandt mere 100 personer, der allerede er anholdt i den store korruptionsskandale. Men han blev den første fra den finansielle miljø.

Og bag tremmerne kunne han således også blot betragte, at pengene strømmede ud af hans personlige pengetank. I 2014 peakede hans formue med 4,9 mia. dollar. Efter onsdagens begivenheder i Rio de Janeiro - og det seneste års påvirkning fra Petrobras-skandalen i øvrigt - faldt hans formue ifølge Bloomberg til lige under 2 mia. dollar.