Brandudsalg fra udlandet af A. P. Møller aktier

A.P. Møller-aktien blev sendt til tælling på trods af rekordregnskab. Tab på 23 mia. kr. Udenlandske investorer solgte kraftigt ud. Tårnhøje forventninger blev ikke indfriet. Den udenlandske interesse for A.P. Møller kølnet fremover.

Læs mere
Fold sammen
De udenlandske investorer stod i kø på Københavns Fondsbørs i går for at komme af med deres A.P. Møller-aktier. Skuffelsen over rederiets årsregnskab og ikke mindst forventningerne til fremtiden var både voldsomme og overraskende.

Håret på aktiemarkedet var ellers sat op til fest i håbet om, at A.P. Møller-chefen, skibsreder Jess Søderberg, ville åbne ballet på Fondsbørsen med en melding om markant stigende forventninger til indtjeningen i 2004.

Den kom ikke. Tværtimod endte det med en kold afvaskning.

»For 2004 ventes et resultat før særlige poster, men efter skat nogenlunde på niveau med 2003, der var på 13 mia. kr.,« hed det i regnskabsmeddelelsen fra A.P. Møller.

Historisk tab
Salgspresset medførte et historisk stort tab på en enkelt dag på 23 mia. kr. efter ligeledes en rekordomsætning i aktien på over tre mia. kr. A.P. Møller-aktien faldt 11 procent efter en særdeles hektisk og turbulent børsdag. Aktiens nedtur trak det ledende KFX-indeks med ned.

Selv om A.P. Møller lagde et rekordregnskab på bordet ved middagstid i går med det største overskud nogensinde for en dansk virksomhed på 13 mia. kr. så råbte aktiehandlerne i kor: sælg.

A.P. Møller-chefen Jess Søderberg fortrak ikke en mine efter kursfaldet, der samlet kostede aktionærerne 23 mia. kr. Ifølge ham er A.P. Møller ikke sat i verden for at tilfredsstille kortsigtede spekulanter (se hosstående interview med Jess Søderberg.)

Regnskab som ventet
2003-regnskabet var ellers i store træk som ventet. Dollarfaldet på næsten 17 procent har været hårdt ved olie- og shippinggruppen, men ikke desto mindre blev bundlinien forbedret fra 10,5 mia. kr. i 2002 til nu 13 mia. kr. Det har ingen dansk virksomhed nogensinde præsteret.

Men den store, negative overraskelse, nemlig at A.P. Møller ikke satte turbo på forventningerne til 2004, overstrålede dog klart det historiske rekordregnskab.

Da børsdagen var slut og A.P. Møllers B-aktie var sluttet i kurs 43.800 var der tabt på denne ene aktie, hvad der svarer til udgiften for en Storebæltsbro.

Ifølge flere markedsdeltagere var det først og fremmest de udenlandske og mere spekulative investorer, der valgte at sælge deres A.P. Møller-aktier. Forventningerne var skruet for meget op, og da disse tårnhøje forventninger ikke blev indfriet, gik gassen af ballonen.

Fonde påvirkede kurs
»Vi mener, at udsigterne for containermarkedet og olieprisen fortsat er intakte. Derfor fastholder vi vores positive syn på aktien, selv om den er faldet. Men der er gået meget hedgefond i det her,« siger senioranalytiker Henrik B. Lund fra Danske Equities om det dramatiske kursfald i går.

Hedgefonde er kendt for at investere både aggressivt og kortsigtet for lånte penge. Det er primært udenlandske investorer, der står bag den type investeringer. Danske Equities er den største aktør på det danske marked, og vurderingen herfra støttes af andre.

»Kursfaldet hænger meget sammen med, at udenlandske investorer har købt aktien i stor stil på det seneste. Vi ved, at nogle internationale børsmæglerselskaber har haft nogle meget aggressive forventninger til indtjeningen for 2004, og de er blevet svært skuffede,« siger aktiechef Søren Møller Sørensen fra Amagerbanken.

Kølnet interesse
Senioranalytiker Stig Frederiksen, Gudme Raaschou, er enig. Han forventer nu, at den udenlandske interesse for A.P. Møller-aktien er kølnet ganske gevaldigt. I et pænt stykke tid fremover.

»Mange af disse investorer er kommet ind med udsigten til en hurtig gevinst på opskruede forventninger. De bliver nu straffet, og ja, det vil da klart kølne interessen hos udenlandske investorer i en rum tid fremover.«

Stig Frederiksen siger, at indtægterne fra olieaktiviteterne er den største skuffelse i regnskabet, mens især containerdriften og industridelen i A.P. Møller overrasker positivt.

»Men den nuværende dollarkurs tror jeg ikke, at aktien foreløbig kan komme op i kurs 50.000 igen. Derfor er mit kursmål nu justeret ned til 45.000 til 47.000,« siger Stig Frederiksen.

Stort investeringsprogram
»Afskrivninger var større end forventet, og det hænger sammen med, at A.P. Møller er i gang med et stort investeringsprogram i nye skibe. Noget tyder på, at de benytter de gode tider med høj indtjening til at øge investeringerne for at kunne blive endnu større i fremtiden,« siger Søren Møller Sørensen, der også påpeger, at ledelsen på Esplanaden traditionen tro er forsigtige i sine forventninger til 2004.

Vækstambitionerne bekræftes af A.P. Møllers finanschef Eivind Kolding.

»Vi vil fortsat investerer meget. Vi har bestemt appetit på vækst,« siger han. Det eneste sted, hvor der drosles ned er på industriområdet.

»Vi har jo solgt en del fra og foretaget omstruktureringer. Og det kan ikke udelukkes, at der kommer til at ske yderligere delsalg.«

Søren Møller Sørensen fra Amagerbanken betjener primært private investorer, og hans råd til kunderne dagen igennem i går var at købe op i aktien.

Kurs mod syd
A.P. Møller-aktien startede fredagen i kurs 50.200. Men da regnskabet blev offentliggjort kl. 12.00.48 tog kursen sydover, og på et tidspunkt var der mulighed for at købe aktier til kurs 42.500. Dermed var rederiets aktier en overgang nede med over 15 procent.

Der blev omsat en usædvanlig stor mængde A.P. Møller-aktier i går. Over 7.000 handler medførte således en omsætning på over tre milliarder kroner. Omsætningen alene i rederiets aktier var dermed større end den totale omsætning på en normal dag på den danske børs. Der bliver nemlig i gennemsnit omsat for 1,7 mia. kr. aktier om dagen.