Brancheorganisationer glæder sig over ny grænse for forsamlinger: »Det vil betyde rigtig meget«

Regeringen foreslår at hæve forsamlingsforbuddet fra ti til 50 personer fra på mandag, mens eksempelvis bryllupper må have flere end 50 deltagere. Det vækker glæde hos brancheorganisationer, selv om ønsket om et ophævet forsamlingsforbud er idealet.

Regeringen foreslår at lempe forsamlingsforbuddet fra mandag. Udspillet går på at lempe forbuddet over flere faser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der kan være gode nyheder i sigte for danskerne og hotel- og restaurationsbranchen. Ifølge et udspil fra regeringen kan det fra mandag blive tilladt at mødes 50 personer igen.

Ifølge et brev til partilederne, som Berlingske er i besiddelse af, foreslår regeringen, at forsamlingsforbuddet skal hæves over tre faser de næste måneder.

Ifølge regeringens forslag skal første fase begynde mandag, hvor 50 personer igen må mødes. Anden fase skal derefter træde i kraft 8. juli, hvor grænsen for forsamlinger foreslås hævet til 100 personer, og endelig foreslås det, at 200 mennesker må være samlet, når kalenderen skriver den 8. august.

Og det er gode nyheder for Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

»Vi er rigtig tilfredse med, at der er blevet lyttet til os. Det vil betyde rigtig meget, hvis vi fremover kan sige ja til at tage selskaber og møder ind. Indtil nu har det alene været muligt at holde selskaber i private hjem over ti personer eller møder med videre på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner. Det har jo været vanvittigt at fjerne den omsætning fra branchen,« siger Katia K. Østergaard, direktør i Horesta.

På trods af, at Katia K. Østergaard er glad for udspillet, sætter hun alligevel spørgsmålstegn ved, om der overhovedet længere er behov for et forsamlingforbud længere.

»Vi er nået dertil, hvor coronaudbruddet er mere eller mindre væk, og jeg synes, at man med rette kan spørge, om det overhovedet giver mening at have et forsamlingsforbud mere? Der giver jo ikke mening, at man kan forsamles nøjagtig de samme mennesker i privaten eller på arbejdspladsen, men ikke på hoteller og restauranter, som er vant til at håndtere mennesker og er omfattet af strenge myndighedskrav til hygiejne. Det er jo det vi lever af,« siger hun.

Et skridt i den rigtige retning

Men hvis de nye regler om forsamlingsforbud bliver en realitet, kan det betyde gode nyheder for brancher som Horesta. Det foreslås nemlig, at det kan blive muligt at holde eksempelvis konferencer og bryllupper med siddende deltagere for helt op til 500 personer.

Og det vækker også glæde i Dansk Erhverv, hvor man er positiv over for regeringens udspil. Det siger direktør Brian Mikkelsen ifølge Ritzau.

»Det giver bedre mulighed for at holde arrangementer, konferencer og møder for hele oplevelsesindustrien og kulturattraktionerne. Det er et rigtig godt skridt i den rigtige retning,« siger han.

Siden 18. marts har der været et forbud mod arrangementer og forsamlinger med flere end ti personer for at begrænse smitten med coronavirus, og i maj indgik regeringen og Folketingets partier en aftale, hvor grænsen for forsamlinger fra 8. juni skulle hæves til mellem 30 og 50 personer. Nu lægger regeringen op til, at det skal være den øvre grænse i den aftale der bliver gældende.

Ifølge Ritzau beder regeringen i fredagens udspil de øvrige partier om at svare på, om de kan acceptere udspillet eller ej inden lørdag klokken 20.