BP opjusterer megatab på Deepwater Horizon

Oliegiganten BP har øget de hensættelser, den har noteret sig i forbindelse med oliekatastrofen i 2010 - og det sætter et solidt fodaftryk i kvartalsregnskabet.

Sådan så det ud, da platformen Deepwater Horizon var brudt i brand i april 2010. 11 blev dræbt og 16 kvæstede ved eksplosionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Selvom det er over tre år siden, at den Mexicanske Golf blev ramt af den voldsomme forurening fra platformen Deepwater Horizon, bliver katastrofen ved med koste BP nye milliarder.

I sit regnskab for andet kvartal må den britiske oliegigant øge hensættelserne til katastrofen. Nu regner BP ifølge nyhedsbureauet Bloomberg sig frem til, at de totale omkostninger for koncernen kommer til at løbe op i 42,4 milliarder dollar - eller svimlende 238 milliarder kroner. For et år siden forventede BP en hensættelse på 37,2 milliarder dollar på den konto.

Hensættelsen er dog gradvist blevet større i takt med, at BP er blevet klogere på, hvad de erstatninger, oliegiganten er gået med til at betale, udmønter sig i praksis. Det er også årsagen til, at BP i sit kvartalsregnskab skriver, at det har øget beløbet endnu en gang.

Mere specifikt drejer det sig om en række erstatningskrav, som BP har forsøgt at få domstolene til at sætte på standby, fordi de i BPs optik er oppustede. BP har dog ikke fået medhold ved domstolene, og derfor føler den britiske koncerns sig nødsaget til at justere tallet.

Det er dog ikke kun ulykken for tre år siden, der kostede 11 borebisser livet og sendte estimeret fem millioner tønder råolie ud i Den Mexicanske Golf, der trækker ned i kvartalsregnskabet fra BP. Oliepriserne er dykket i takt med, at forhåbningerne til en økonomiske genoprejsning i Europa er blevet udsat, og det koster et selskab som BP dyrt.

Driftsresultatet er i kvartalet faldet til 2,7 milliarder dollar fra 3,6 milliarder dollar samme periode sidste år. Analytikerestimaternes konsensus lød på 3,4 milliarder dollar, og dermed er kvartalsresultatet en fæl skuffelse. Det har investorerne på fondsbørserne da også noteret sig - BP-aktien er tirsdag nede med næsten fem procent i London.

BP-aktiekursen er stadig omtrent 25 procent lavere, end den var før Deepwater Horizin-katastrofen i 2010.