Bornholms diskrete milliardær

Kristian Barslund har skabt hovedgrundlaget for familiens formue på godt en milliard kroner på at fiske rejer ved Canada og Grønland.

Kristian Barslund foran en af Ocean Prawns-koncernens trawlere, der ligger ved kaj i hjembyen Nexø. Foto: Jens-Erik Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg ved, hvad der foregår ude på havet – i modsætning til mange af mine kolleger. Når jeg forhandler rejekvoter med licenshavere og partnere, er det en fordel, at jeg har været med i fjernfiskeriet helt fra starten,« siger den bornholmske rigmand, Kristian Barslund, i telefonen fra Nexø.

Den administrerende direktør og stifter af rejekoncernen Ocean Prawns er søn af en fisker, der selv var søn af en fisker. Den diskrete rigmand kender om nogen livet fra 45 års togter med fiskefartøjer på store kolde, stormfulde og isfyldte have ved Canada, Grønland, Nordnorge og Svalbard.

I mange rejerederier har de, der driver selskaberne, stort set aldrig været med på en båd. Men det har Kristian Barslund, siger den jordbundne rigmand med underspillet stolthed. Han tager stadigvæk med som skipper på rejetrawlerne – en måned ad gangen to gange om året. Han ved, hvad fiskerne og maskinfolkene om bord snakker om, og hvornår der skal nye ting til.

Med en formue på 1,1 milliarder kroner optræder den bornholmske fiskerfamilie for første gang på listen over Danmarks rigeste familier. Ejerne af Ocean Prawns-koncernen, trekløveret Kristian Barslund og sønnerne Martin og Daniel Barslund, er nærmest ukendte i den brede offentlighed. Firmaet med hovedsæde i Nexø rangerer som nummer 76 på Berlingske Business’ måneds­magasin netop offentliggjorte liste over Danmarks 100 rigeste.

Mere om det bornholmske erhvervs­eventyr: Kristian Barslunds farfar blev ikke velhavende, langt fra. Men hans far tænkte internationalt. Sammen med andre bornholmske fiskere, bl.a. afdøde Ole Basse Mortensen og Birger Pedersen, var Kristian Barslunds far med til at udvikle det danske fjernfiskeri efter laks ved Nordnorge og Vestgrønland. I starten foregik det med små træbåde. Siden blev træbådene erstattet af stålbåde, hvor laksen blev frosset ned om bord. Faderen tjente millioner af kroner på dette fiskeri.

Kristian Barslund er en fantastisk historie om fiskersønnen, der i 1968 begyndte at fiske. Han fulgte sin far ud på de store have og lagde grundlaget for sin egen virksomhed på at tjene penge på laksefiskeri. Det foregik først ved Nordnorge og derefter ved Grønland. I 1971 var han 21 år og for første gang i Grønland som skipper på en laksebåd med otte mand. Det var en tid, da bornholmske fiskere måtte være væk fra familien i op til et halvt år ad gangen.

Med 250 ansatte, hovedsagelig canadiske, på fem store flydende rejefabrikker fisker Ocean Prawns i dag i Nord- og Nordvestatlanten. Hertil kommer fiskeri med en torsketrawler i Østersøen.

Men hvad er Kristian Barslunds opskrift på at blive så rig, at han og sønnerne, der ejer Ocean Prawns, er gode for tilsammen en formue på 1,1 milliarder kr? Den korte version er, at han og faderen i begyndelsen af 1970erne tjente rigtig godt på lakse­fiskeriet ved Grønland, som imidlertid blev lukket i 1975. Årsagen var, at den amerikanske regering pressede den danske regering til at stoppe danskernes grønlandske fiskeri. Amerikanerne mente, at danskernes fiskeri ved Grønland var skyld i, at sportsfiskerne fangede for få laks i de amerikanske floder, hvor fiskene gik op og gydede.

Eventyret om Ocean Prawns handler også om snusfornuft og det at sikre sig rejekvoter i tide og udnytte dem rationelt med store industritrawlere. I 1976 startede Kristian Barslund sammen med nu afdøde Birger Pedersen firmaet Ocean Prawns, og de gik ind i rejefiskeri ved Grønland. I 1978 blev deres første trawler med navnet »Ocean Prawns« indsat. Især i 1980erne skovlede Kristian Barslund penge ind på rejerne, som er fundamentet for milliard-formuen.

I år har Ocean Prawns rejekvoter på i alt 27.500 ton. Canada-fiskeriet på fem kvoter udgør hovedparten af koncernens solide omsætning og indtjening. Ocean Prawns’ 2013-omsætning ventes at nå 750 mio. kr.

Alt i alt beskæftiger Barslund-familien cirka 310 ansatte. Ved siden af rejefiskeriet er familien partner med stifteren af Svaneke Bryghus, Tim Stender, samt hovedejer af et firma, der tager sig af Bornholms dagrenovation og har skovbrug- og landbrug.

Kristian Barslund fører sig ikke frem som en kendis. Han tager det ikke så højtideligt, at familien er blevet god for en milliardformue. Barslund senior kører f.eks. rundt i en syv år gammel Mercedes landrover-type.

Materielle goder siger ham ikke så meget. Kristian Barslund og hustruen bor i et 500 kvadratmeter stort hus i Svaneke i smukke omgivelser, hvorfra der i klart vejr er udsigt til Christiansø.