Bonde: Seks mia. til køb af FLS

Jan Bonde Nielsen lader sig sjældent interviewe, men nu har han lavet en hjemmeside på internettet om sig selv og sit forsøg på at opkøbe FLS Industries.

Bonde: Seks mia. til køb  af FLS - 1
Den tidligere B&W-ejer Jan Bonde Nielsen har nu åbnet en hjemmeside, hvor han fortæller, at han stadig står i spidsen for et konsortium, som er rede til at købe FLS, og at man råder over seks milliarder kroner. <br>Foto: Per Thrana Fold sammen
Læs mere
Nærmest som en fornyet krigserklæring forud for offentliggørelsen af hårdtplagede FLS Industries' årsregnskab i morgen er der nyt om den 65-årige tidligere B&W-ejer Jan Bonde Nielsens forsøg på et comeback i dansk industri.

På en helt ny internet-hjemmeside oplyser Jan Bonde Nielsen, der ikke kommunikerer via traditionelle medier, at det af ham ledede konsortium, stadig forsøger at erobre den danske virksomhed, der står for at bygge mere end halvdelen af verdens cementfabrikker. Han oplyser samtidig, at konsortiet har skrabet en mia. dollar (cirka 6 mia. kr.) sammen til formålet.

Tallet uddybes en smule et andet sted i internettets nye præsentation af Jan Bonde Nielsen, hvor det siges, at »de totale omkostninger ved buddet er i størrelsesordenen en mia. dollar«.

Dette tal er betydeligt højere end f.eks. en bankvurdering af FLS Industries i oktober på 4,4 mia. kr., svarende til en børskurs på b-aktien på 82.

Jan Bonde Nielsens hjemmeside er opdateret 17. februar - efter FLS Industries frasalg ugen før af problembarnet FLS Aerospace, og i går var den officielle børskurs bare 65.

Konsortiet
Bonde Nielsens konsortium dukkede første gang op 15. september, da det kom frem, at det af ham ledede Greenoak Holdings Ltd. sammen med fire partnere ville forsøge at købe FLS Industries, der var Danmarks ledende industrivirksomhed, da han sidst i halvfjerdserne forlod Danmark efter flere års blæst om dansk industris skrantende kronjuvel, skibsværftet B&W, som han overraskende for alle havde overtaget kontrollen over i 1974.

Nu ville han forsøge at få større succes med at redde vor tids skrantende kronjuvel, FLS Industries, der en periode havde hans tidligere svoger, Nils Foss, som adm. direktør.

I den stærke blæst, der opstod, da Bonde Nielsens tilbud fremkom, mistede han en af medinvestorerne, investeringsfonden Capital International Private Equity Fund IV, men for et par måneder siden oplyste en talsmand for Bonde Nielsen, at deres investering er overtaget af Citigroup Venture Capital Equity Partners, en del af et af verdens største finanskoncerner, Citigroup.

De to andre investorer er det græste cementforetagende Atlas Cement og det omstridte australske entreprenørforetagende Multiplex, der bl.a. står bag byggeriet af det nye Wembley Stadion i London.

Egenkapital 800 mio. kr.
På Jan Bonde Nielsens hjemmesiden er der et ultrakort regnskab for Greenoak Holdings Ltd., der taler om en egenkapital på 132 mio. dollar, ca. 800 mio. kr. Selskabet synes i følge andre kilder at være indregistreret på Cypern.

Teksten på hjemmesiden har umiskendelighed med det meget specielle sprog i de to bøger, Jan Bonde Nielsen udgav om sine kvaler med B&W, »Dømt« og »Frikendt«.

Teksten består af en lang gennemgang af Jan Bonde Nielsens internationale karriere, og har masser af namedropping og påfaldende mange løse ender og udeladelser.

Der er f.eks. ingen omtale af Jan Bonde Nielsens år i virksomheden United Dutch, der drev bl.a. rederi- og skovdrift og kollapsede i 1997.

Der er heller ingen omtale af selskabet Algetrans, der for bare et par måneder siden fremstod som en central del af Greenoak Holdings, og som i øvrigt har stået bag bestillingen af Jan Bonde Nielsens nye hjemmeside.

På Algetrans' og også Greenoaks egne hjemmesider er en ellers ganske omfattende beskrivelse af Jan Bonde Nielsens forretninger i olieregioner i tidligere sovjetstater forsvundet - i hvert fald midlertidigt.

Nu er dele af teksten i opsummeret udgave flyttet til Bonde Nielsens hjemmeside, hvor det bl.a. hedder, at Greenoak Group siden august 1999 har stået bag en privatisering af olieterminalen i Batumi ved Sortehavet, og at Greenoak har skabt 1.000 nye job og investeret tæt på 600 mio. kr. i området.

USA som partner
Bonde Nielsen noterer med triumf, at man har solgt en en andel af terminalens moderselskab til OPIC, et amerikansk regeringskontor, der ganske rigtigt på sine hjemmesider oplyser, at de ejer 11 pct. af selskabet.

Jan Bonde Nielsen oplyser også, at han er involveret i at bygge tankskibe sammen med det statslige iranske olieselskab, og at han er partner med i et cypriotisk rederi med ni ro-ro-fartøjer, ligesom han er gået ind i et medicofirma ved navn Plasma Surgical i London, der arbejder på et marked med et potentiale for en omsætning på en mia. dollar årligt.

Jagtområdet
Typisk for Jan Bonde Nielsen rundes han hjemmeside af med en hel side, hvordan han har bevaret interessen for det Afrika, hvor han i sin tid startede sin erhvervskarriere med at lave krysantemum. Han beskriver i næsten poetiske vendinger hvordan han er involveret i et naturprojekt ved det gamle storvildtmekka Nguruman Ranch netop i Kenya.

Der er ikke jagt længere i området - men det er der åbenbart på FLS Industries.