Bonde Nielsen sætter fart i FLS- Industries

Ledelsen i FLS Industries vil nu selv gøre stort set, hvad Jan Bonde Nielsen ville have gjort. Aktiemarkedet kvitterede med en beskeden stigning på 2,8 pct., selv om årsregnskabet gav et rekordstort minus.

Bonde Nielsen sætter fart i FLS- Industries - 1
FLS Industries er parat til at sælge sin to guldæg ¿ Aalborg Portland og Unicom ¿ og selv stryge gevinsten på op mod fire milliarder kroner. <br>Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen
Det er truslen om, at den omstridte tidligere B&W-direktør Jan Bonde Nielsen sammen med et konsortium skal købe kontrollen med FLS Industries, der nu sætter fart i oprydningen i den danske byggeindustrikoncern.

Ledelsen for FLS Industries meddelte i går, at den vil gå i gang med at frasælge koncernens »guldæg«, cementfabrikken Aalborg Portland og betonproducenten Unicon.

Meningen er at frigøre kapital til at kunne realisere, hvad der kaldes den nye adm. direktør Jørgen Huno Rasmussens plan om, at FLS fremover skal koncentrere sig om at producere maskiner til verdens cement- og mineralindustrier.

»Vi har modtaget tilbud hver eneste uge det sidste halve år,« siger Huno Rasmussen, og det bekræftes af bestyrelsesformand Jørgen Worning, at der har været mange, der har meldt interesse i at købe pakkeløsningen Aalborg Portland/Unicon, der ventes samlet at kunne indbringe ca. fire milliarder kroner.

Hvad er mange?

»Et to-cifret tal. Flere end ti,« siger Worning.

Bondes plan
Selv om planen om at sælge guldægget fra i går blev lanceret sammen med et grimt regnskab for 2003, blev den pænt modtaget af aktiemarkedet, men også straks genstand for meget brede fortolkninger.

»De er ved at gøre det, som Bonde Nielsen ville have gjort. De synes vel ikke, at der er nogen grund til, at han skal have præmien for den idé, og det lyder sandsynligt, at der er mange mulige købere både i industrien og blandt equity-fondene, der har mange ledige penge,« siger f.eks. direktør Peter Falk-Sørensen, Dansk Aktie Analyse.

Ejernes stridigheder
Flere kilder i og omkring FLS siger, at det nye udspil fra ledelsen skal forstås i forlængelse af de langvarige stridigheder i den såkaldte FLS-klan i selskabet Potagua.

Klanen består af efterkommere af den ene af de tre stiftere af FLS, Poul Larsen, og de har efter mange års tilløb besluttet at ville slippe FLS Industries fri af familiens greb.

I det spil er den tidligere B&W-chef Jan Bonde Nielsen kommet ind næsten som et spøgelse fra fortiden.

Han hævder, senest på en ny hjemmeside, at have samlet et konsortium, der har seks mia. kr. til at købe FLS.

I efteråret blev den omstridte Bonde Nielsens tilbud i første omgang venligt afvist, men bl.a. i FLS-hovedkvarteret i Valby frygter man en uhellig alliance mellem den detroniserede Potagua-formand Chr. Kjær og Jan Bonde Nielsen.

Man frygter, at Bonde Nielsen kan gennemføre et »kup« ved at love indflydelse til Chr. Kjær, der er i strid med andre grene af FLS-klanen.

Bonde Nielsen i Danmark
Flere kilder siger uafhængigt af hinanden, at de har set Jan Bonde Nielsen flere gange i København de seneste måneder, men Chr. Kjær afviser, at han holder møder med den tidligere B&W-chef.

»Det er en mærkelig snak, der er om mig i øjeblikket. Det er meget længe siden, jeg har mødt Bonde Nielsen - det var til en fødselsdag hos en fælles bekendt, Jan van Hauen, som i øvrigt siden er død. Jeg har overhovedet ingen indflydelse på, hvad der foregår i FLS lige nu, og kan kun udtale mig som aktionær,« siger Chr. Kjær.

Lang salgsperiode
I FLS understreger Jørgen Worning, at det ikke nødvendigvis går hurtigt at sælge Aalborg Portland/Unicon, selv om der er flere interesserede.

»Det tager længere tid at sælge virksomheder i dag, end man umiddelbart tror. Der kan let gå et halvt til et helt år, for moderne due dilligence er kompliceret, når en hel masse forskellige rådgivere skal ind og undersøge forholdene. Men vi tror, at tiden er inde,« siger Worning.

Formanden for Potagua, direktør Jens Münter (medlem af FLS-klanen, red.) sagde i går til Berlingske, at det er kommet ret pludseligt, at Aalborg Portland skal sælges.

På spørgsmålet om der har været konkrete tilbud, siger han: »Det ved jeg ikke, men det kan jeg ikke forestile mig,« og han tilføjer, at Potagua ikke har haft kontakt med Bonde Nielsen siden efteråret.

»Vi havde et møde med hans repræsentanter og fremlagde hver vores synspunkter, og så var den potte ude. Jeg ved ikke, hvad han kan have af ønsker nu,« siger Münter.

Den største Potagua-aktionær, Chr. Kjær, afviser at gætte på, hvad der kommer først, Potaguas frasalg af FLS Industries, eller FLS Industries frasalg af Aalborg Portland:

»Det er også hypotetisk, om jeg skulle sige noget om, hvad et frasalg af Aalborg Portland betyder. Jeg kan kun sige som Storm P.: »Det er svært at spå, især om fremtiden«,« siger Chr. Kjær.