Bombe under norsk laks

Dumping: Norske eksportører misbruger aftale om storeksport af laks til EU via Danmark, og er dermed i fare for at EU ikke vil forny aftalen.

Af Anders Damgaard og

Bent Højgaard Sørensen

Illegale prisaftaler mellem norske eksportører og danske røgerier og speditionsfirmaer er en bombe under den store import af norske laks til EU via Danmark. Årsagen er, at nordmændene overtræder EUs importregler og snyder sig fra at betale told.

Eksporten til EU udgør årligt 100.000 ton til en anslået værdi af 2,5 mia. kr. Den svarer til ca. 40 pct. af hele den norske havbrugsproduktion af laks .

Lakseaftalen mellem EU og de norske opdrættere og eksportører blev indgået i 1997 og udløber i løbet af 2002. Ifølge den fastsætter EU en mindstepris, der i øjeblikket er på 24 kr. pr. kg fersk laks. Nordmændenes systematiske misbrug af aftalen kan nu føre til, at EU-Kommissionen ikke vil forny aftalen på de hidtidige præmisser. Hvis nordmændene havde overholdt spillereglerne i lakseaftalen frem for at sælge til dumpingpriser, skulle de have betalt en antidumpningstold for at komme op på mindsteprisen.

»Når lastbiler med fisk fra Norge er kommet til danske havne, er vi ved razziaer og samtaler med lastbilschauffører stødt på to fakturaer på det samme parti laks. Der er en faktura på mindsteprisen, for at tilfredsstille os og en faktura på den reelle markedspris, som kunden skal betale,« siger funktionschef Bent Andreasen fra Toldcenter Nordjylland.

Kontrollører fra EU har i den seneste tid besøgt en halv snes norske opdrættere, men der er ikke sivet noget ud om, hvad EUs inspektører har fundet. Norske eksportører har i fire år nydt godt af den særlige aftale. Men stigende overproduktion i både Norge, Irland, Skotland og Chile har fra juni sidste år fået markedspriserne verden over til at styrtdykke.

»Den norske salgspris er de seneste måneder faldet dramatisk til mellem 15 og 16 kr. kiloet. Hvis nordmændene overholdt aftalen med EU om 24 kr. pr. kilo svarer det til en EU-told på 160.000 kr. pr. lastvognstog,« siger funktionschef Bent Andreasen.

Side 2