Boligpriserne er fordoblet siden 1995

Ejere af fast ejendom er blevet forgyldt med gigantiske prisstigninger gennem de sidste år.

Mere end fordoblet siden 1995. Tæt ved 1,1 mio. kr. skattefrit på ni år. Eller lige omkring 10.000 skattefrie kroner - om måneden - ni år i træk. Næsten lige så godt som den store gevinst i skrabespillet Quick fra Dansk Tipstjeneste.

Så meget har en typisk husejer tjent på sin bolig siden 1995.

Dengang kunne en typisk villa på 150 kvadratmeter købes for 1,1 mio. kr. i byer som Ballerup, Allerød, Birkerød, Værløse, Farum og tilsvarende steder omkring København. Nu er prisen oppe over 2,3 mio. kr., viser nye tal fra Realkreditrådet, der er realkredittens brancheforening.

Flere årsager
Endnu mere er ejerligheder steget i pris, og det er dermed lige før, at det i Danmark er blevet vigtigere, hvornår man er kommet ind på boligmarkedet, end hvilket job og løn, man har.

Priserne er steget af flere årsager:

Renten er faldet endda på dramatisk vis. År efter år er det blevet sagt, at »nu kunne renten ikke komme længere ned.« Men den er bare fortsat med at falde - trods forudsigelser som disse.

Nye låneformer har set dagens lys. Væk er dyre mixlån med høje startydelser. Nu er der billige flex- og afdragsfrie lån det, alle snakker om.

Der er åbnet for låneomlægninger, så boligfolket hele tiden kan snuppe de billigst mulige lån.

Beskæftigelsen er steget kraftigt siden 1995, og især siden arbejdsløsheden toppede oppe over 350.000 i foråret 1994.

Det samme gælder lønninger og den generelle levefod. Begge dele har aldrig før været højere. Så folk har simpelthen bedre råd til at købe bedre og større boliger end før.

Hertil kommer en stigende efterspørgsel, fordi flere bor alene, flere lever længere tid end før, og flere forældre køber lejlighed til børn eller sommerhus til pensionistlivet.

Endelig er skatten på fast ejendom også blevet bremset af regeringens loft over ejendomsværdiskatten.

Samlet har det sendt boligpriserne op på det højeste niveau nogensinde i Danmarks-historien, selv når inflationen trækkes fra.

Den tidligere top fra 1986 - året før kartoffelkuren trådte i kraft - er slået. Et er dog priser. Noget andet er ydelsen. De er ikke historisk høje, fordi renten er lav, og nye lån gør det billigere end før at købe dyrt.

Den gode stemning
Om fest fortsætter på boligmarkedet ved ingen. Men meget tyder på det. Slår den ventede økonomiske fremgang igennem herhjemme senere på året, vil ledigheden snart begynde at falde, og beskæftigelsen at stige.

Og det er nok den vigtigste enkelte faktor for prisudviklingen fremover. Måske stiger renten så også, men næppe på dramatisk vis, og sandsynligvis ikke så meget, at det ødelægger den gode stemning.

Den største trussel mod boligpriserne har historisk set faktisk været politiske indgreb, som pludselig har strammet det økonomiske greb om de husejerne, der tjener de fleste penge og har de største formuer.

Indgreb mod rentefradrag, låneformer, eller øget skat på ejerboliger kan godt komme på den politiske dagsorden igen, men næppe under den nuværende regering.

Så udsigterne er - så langt sigtbarheden rækker - gode og positive. Også for førstegangskøbere, som med de nye afdragsfrie lån får nemmere ved at få et godt sted at bo, ligesom der for tiden også er ved at blive bygget masser af nye både andels-, almennyttig og ejerboliger flere steder i landet.