Boligejere skal ikke glæde sig for tidligt

Faldet i Nationalbankens udlånsrente vidner om, at vi langsomt vender tilbage til en normal situation. Dog skal boligejerne ikke glæde sig for tidligt.

Læs mere
Fold sammen
Nationalbankens sænkning af udlånsrenten fra 1,55 procentpoint til 1,45 procentpoint er ikke nogen stor begivenhed men vidner om, at den finansielle krise er ved at løje af, siger lektor ved Institut for Finansiering på CBS, Finn Østrup.

- Det er udtryk for, at valutasituationen efter efterårets krise er ved at blive normaliseret. Dengang oplevede vi en mindre valutakrise, dog i mindre skala end den svenske krone, siger Finn Østrup.

Boligejerne skal dog ikke forvente et kæmpe fald i bankernes udlånsrente på baggrund af Nationalbankens justering. Bankernes udlånsrente er nemlig faldet løbende, siden de nåede et højdepunkt omkring sidste efterår.

- Jeg tror, at den bevægelse vil fortsætte nedad, det samme vil gælde indlånsrenten. Spørgsmålet er, om også flexlånsrenten vil falde, men under alle omstændigheder er det jo en meget lille sænkning i denne her omgang. Så det er ikke sikkert, at det vil batte noget, vurderer Finn Østrup videre.

Han tør heller ikke spå om, hvorvidt danskerne har flere rentesænkninger i udsigt.

Uroen fra efteråret er ved at blive normaliseret, og rentespændet over for Eurorenten er blevet formindsket. Men hvis vi bliver ramt af endnu en valutakrise, så vil rentespændet gå op igen, uddyber lektoren.

Cheføkonom ved Sydbank Jacob Graven mener også, at boligejerne skal væbne sig med mere tålmodighed, før en rentesænkning er i hus.

- Kun få lånetyper vil få ændret renten som følge af dagens rentenedsættelse. Men da der er udsigt til flere rentenedsættelser af samme type hen over efteråret, giver flere små dryp et nedadgående pres på renten på rentetilpasningslån. Mange boligejere kan derfor se frem til rekordlav rente på rentetilpasningslånet ved rentefastsættelsen i september og december, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/