Boligejere sætter lånte penge i banken

Danskerne er i stigende grad begyndt at udskifte deres dyre banklån med billigere lån fra realkreditinstitutterne. Det giver familierne flere penge mellem hænderne, men foreløbig bliver de fleste af dem sat i banken.

Usikkerheden om den nærmeste fremtid er stor, og det får danskerne til at lægge de ekstra penge til side i stedet for at øge deres forbrug.

- Vi begynder at tro på, at forbruget vil stige hen mod slutningen af året.

Men der er fortsat stor frygt og uro blandt danskerne om udviklingen i økonomien, og det får folk til at blive meget forsigtige, siger seniorøkonom i Danske Bank, Sanne Fredenslund, til Erhvervsbladet torsdag.

En foreløbig prognose tyder ellers på, at stigningen i realkreditinstitutternes nettoudlån var ganske høj sidste år.

- Væksten kommer sandsynligvis et pænt stykke over 30 pct., siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Carsten Beltoft.

De officielle tal fra Realkreditrådet er først klar senere på måneden, men fremgangen kommer efter to år, hvor væksten i nettoudlånet var direkte negativ.

Men den faldende rente sidste år satte gang i en større bølge af konverteringer, og det får udlånene til at vokse.

Det giver boligejerne et større rådighedsbeløb, når ydelsen på boliglånet er betalt, og det sender et større milliardbeløb ud i omløb, som kan omsættes til forbrug.

Men modsat tidligere har danskerne denne gang valgt at bruge en stor del af den umiddelbare gevinst ved konverteringerne til at betale af på de dyrere banklån og kassekreditter, lyder det fra både Danske Bank og Realkredit Danmark.

Ritzau