Boligejere bør ikke have bankgæld

Samtlige boligejere omkring København bør ikke have lån i banken - overhovedet. Det er nemlig langt billige at belåne friværdien hos realkreditten.

Læs mere
Fold sammen
Stort set ingen af de mange tusinde boligejere, der bor omkring København, bør have så meget som fem øre i bankgæld. Gæld i banken er nemlig en meget dyr måde at låne penge på, mens boliglån hos realkreditten er langt billigere.

Da stort set samtlige boligejere omkring København har friværdi i boligen, er det en økonomisk fidus af de helt store og helt sikre at optage lån hos realkreditten og derefter udrydde enhver form for bankgæld.

Alle, der har købt en bolig for et år siden eller mere, har i dag friværdi i boligen, fordi priserne er steget med ekspresfart.

Blandt de lån, som skal udryddes, er også bankernes nye prioritetslån, som er dyrere realkreditlån. De er kun en god forretning i ganske få og meget, meget specielle tilfælde. Hos realkreditten kan alle med friværdi i deres bolig for tiden låne penge til renter nede omkring tre procent. Det svarer til to procent efter skat - og det samme som nul procent, hvis også den almindelige pris- og lønudvikling trækkes fra.

Skattefri besparelse
I bankerne begynder renterne på almindelige forbrugs- og billån på over fem procent. Det er eksempelvis tilfældet hos Danske Bank og Nordea.

Det er dog alene økonomiske superkunder, der kan låne til fem procent, hvor det almindelige sagtens kan være 7, 8, 9 eller 10 procent. Samtidig er bankens rente variabel, , hvilket betyder, at en eventuelt stigende rente hurtigt slår igennem i privatøkonomien.

En bankrente på 8 procent bliver til tæt ved 3,5 procent efter skat og inflation, hvor realkredittens var nede på 0,0 procent. Det vil med andre ord sige, at man mister 3.500 kroner om året for hver 100.000 kroner, man skylder til banken. Er der tale om et billån på 200.000 kroner, taber man 7.000 kroner skattefrit om året.

Realkreditlån koster noget at stifte. Men hvis man alligevel skal have ændret noget ved de gamle boliglån, gælder det om at få skovlen under enhver form for bankgæld.