Bogey til verdenskendt golfstjerne: Indblandet i insiderhandel

En af verdens bedste golfspillere, Phil Mickelson, er blevet involveret i en større og opsigtsvækkende sag om insiderhandel i USA.

Phil Mickelson er en af verdens mest kendte og vellidte golfstjerner. Hans involvering i en større sag om insiderhandel har dog ridset lakken i hans renommé. Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Golf skulle jo være en af de hobbyer, det kan betale sig at være god til.

Spillere som Tiger Woods, Rory Mcllroy og Phil Mickelson har tjent hundredvis af millioner på at putte den lille kugle i huller på tees verden over, men for sidstnævnte har præmiepengene tilsyneladende alligevel ikke slået helt til.

I hvert fald er 45-årige Phil Mickelson, der har vundet tre af de store major-turneringer, dybt involveret i en større sag om insiderhandel, der i øjeblikket udspiller sig i USA.

Efter flere års efterforskning kunne den amerikanske anklagemyndighed torsdag meddele, at to andre fremtrædende personer vil blive tiltalt i sagen, hvilket Phil Mickelson trods alt slipper for. Til gengæld var efterforskerne kommet frem til, at Phil Mickelson havde spillet en rolle i ulovlighederne. Han fik titel af »relief defendant«, der i det amerikanske retsvæsen benævner en personer, der er involveret i en straffesag uden at blive tiltalt, skriver Wall Street Journal i en detaljeret beretning om hele sagen, der kan læses her.

Sagen kort: For snart mere end tyve år siden mødte to herrer hinanden i det sydlige Californien. Den ene, William »Billy« Walters, var en talentfuld amatørgolfspiller, der havde næse for at betting, mens den anden, Thomas C. Davis, på det tidspunkt var ansat i en bank.

Skæbnen ville, at de hver især strøg til tops i hver deres felt, men sidstnævnte, Thomas C. Davis, udviklede undervejs en uheldig vane med at spille og gamble, og inden længe stod han med en temmelig stor spillegæld. På samme tidspunkt sad han som bestyrelsesformand for den børsnotererede virksomhed Dean Foods, og det skulle vise sig at blive en skæbnesvanger cocktail.

For William Walters havde i mellemtiden udviklet sig til en succesfuld bookmaker, der ikke skyede ulovlige midler for at tjene penge, og inden længe pumpede han fortrolige informationer ud af Thomas C. Davis om Dean Foods, mod at sidstnævnte fik større beløb udbetalt til at dække sin spillegæld.

Ifølge Wall Street Journal kan samarbejdet spores helt tilbage til 2008, hvor Thomas C. Davis kunne afsløre, at Dean Foods var på vej med et overbevisende kvartalsregnskab, og de informationer vekslede William Walters til aktier for knap 75 millioner dollars, der i løbet af få dage gav et afkast på noget nær 10 procent.

Samarbejdet stod på frem til 2014, og undervejs nåede Phil Mickelson også at blive involveret. Ligesom Thomas C. Davis skal han have udviklet en uheldig vane med at gamble, og i 2012 skyldte han William Walters en anseelig sum penge i spillegæld. Sidstnævnte ville dog gerne komme golfstjernen til undsætning, og i august samme år blev Mickelson instrueret til at købe aktier i Deans Food, efter Walters nok en gang havde modtaget fortrolige oplysninger fra sin kilde i bestyrelsen.

Ifølge Wall Street Journal skulle Mickelson i løbet af få dage have tjent en million dollars på sine aktier i selskabet.

Når Phil Mickelson kan komme uden om at blive tiltalt, skyldes det, at de amerikanske har skærpet kravene til, hvornår der kan rejses tiltale mod personer, der har fået insidertips via mellemmænd. Ifølge Wall Street Journal skulle anklagemyndigheden kunne føre bevis for, at Phil Mickelson vidste, at William Walters havde fået informationerne på ulovlig vis, og at han havde betalt sin kilde for de fortrolige oplysninger. Den del er anklagemyndigheden tilsyneladende altså ikke lykkedes med.

Til gengæld har Phil Mickelson selv tilbudt at betale de penge tilbage til Dean Foods, han tjente på ulovlig vis.

Det vil dog næppe være et beløb, der vælter golfstjernens personlige økonomi. Sidste år skulle han således have tjent mere end 50 millioners dollars.