Børsdebutanter skuffer fælt

Skuffelser: Seks af de 16 selskaber, der er gået på børsen i år og sidste år, har stillet alt for lyserøde skyer i udsigt, da de skulle sælge aktier. Alle de store investmentbanker, som er de nye aktionærers tillidsmænd, har lagt navn til fiaskoer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end en tredjedel af de selskaber, der er blevet børsnoteret i år og sidste år, har lovet mere, end de kunne holde, da de gik på børsen, viser en opgørelse Berlingske Tidende har foretaget.

Der gik kun mellem to og 18 måneder efter deres debut på børsen, før de investorer, der havde støttet deres introduktion, tabte på deres investeringer, fordi selskaberne ikke kunne leve op til deres forudsigelser i børsprospekterne.

Det seneste eksempel er Damgaard Data, der blev børsnoteret den 8. oktober, og som allerede i slutningen af samme måned konstaterer, at selskabets indtjeningsløfter ikke holder.

Da oplysningen kom frem i går solgte aktionærerne stort ud af deres Damgaard-aktier, med et kursfald på 35 pct. til følge.

"Det er jo trist både for selskabet og aktiemarkedet generelt. Det bør ikke ske, at man går ud med så optimistiske forventninger, og så allerede efter nogle få måneder kommer med en så markant nedjustering som i Damgaards tilfældet," siger direktør i Dansk Aktionærforening, Claus Silfverberg, der mener, at de pågældende selskaber ødelægger mulighederne for andre selskaber, der påtænker at gå på børsen.

Børsdebutanterne køber hjælp hos danske og udenlandske investmentbanker, der skal være de nye aktionærers garanter for, at oplysningerne i børsprospekterne er til at fæste lid til. Men det kunne man altså ikke i tilfældene Damgaard, Contex, EuroCom Industries, BHJ, SDC DanDisc og LICenergy.

Ingen af de store danske investmentbanker kan sige sig fri for at have deltaget i de sidste to års børsfiaskoer. Blandt gengangerne er Unibanks Aros, Den Danske Bank og den svensk-ejede Enskilda Securities, der var med til de skuffende introduktioner af SDC DanDisc, EuroCom Industries og Damgaard.

"Vi er både overraskede og skuffede over det, der er sket. Det er det værste der kan ske for en investmentbank," siger direktør i Enskilda Securities, Ole Andersen, som dog ikke kan udstede en garanti for, at den næste emission Enskilda deltager i bliver en succes.

Fem af de 16 selskaber, der er blevet introduceret på Fondsbørsen i 1998 og 1999, er faldet i kurs uden at have nedjusteret deres forventninger, nemlig Bavarian, AB, AaB, Nowaco og Sjælsø Gruppen. Fem har levet op til forventningerne og er steget i kurs, siden de blev introduceret på børsen. Det gælder for Columbus IT Partner, I-Data, Lundbeck, Navision Software og Vestas.