Børs på afveje

Læs mere
Fold sammen
For tre år overvejede hver femte danske virksomhed med over 100 ansatte at lade sig børsnotere

I dag er det kun hver tolvte.

Det fremgår af en undersøgelse, som Institut for Opinionsanalyse har foretaget for rekrutterings-virksomheden J. B. International.

Undersøgelsen bygger på udsagn fra godt 200 virksomheder.

Udviklingen er bemærkelsesværdig.

På et tidspunkt, hvor den danske børs står foran en fusion med den svenske, og hvor Københavns Fondsbørs arbejder på at etablere en ny børs for mindre virksomheder, er interessen for børsnotering ringere end nogensinde.

Paradoksalt nok er danskerne samtidig igen begyndt at investere i aktier for beskattede midler. Og interessen for aktiespil, hvor man spiller med papirpenge, har aldrig været større.

Når børsnotering er kommet i miskredit skyldes det bl.a. den nærmest hysteriske interesse, der er om børsnoterede virksomheder. Interessen gør det i i praksis umuligt at have fokus på langsigtet udvikling. Af samme grund bliver mange virksomheder afnoteret. I stedet overtages de af store kapitalfonde, der sætter nye mål og sælger dem videre med fortjeneste il industrielle købere.

Medmindre det lykkes at skabe et nyt og attraktivt børskoncept for små og mellemstore virksomheder, vil kun en snes større danske virksomheder være børsnoterede om nogle år.

Det handler bl.a. om en mindre rigoristisk oplysningsforpligtelse og en bedre evne til at prisfastsætte en virksomhed.

I det lange løb er det uhensigtsmæssigt, at Danmark ikke har en børs, hvor mindre vækstvirksomheder kan hente kapital.

Derfor bør regeringen også bidrage til at skabe et bedre børsmiljø ved at reformere den komplicerede danske aktieavance-beskatning, der hæmmer privates aktiehandel.

En reform kommet i klemme i Anders Fogh Rasmussens snævre tolkning af skattestoppet.

Det lader sig ikke gøre at lave en reform af aktieavancebeskatningen uden at enkelte kommer til at betale mere i skat i en overgangsperiode. Men hvis det er prisen, så må den betales.

For det er i realiteten kun private danskere, der kan holde liv i en ny børs for små og mellemstore virksomheder.

De store institutionelle investorer vil givetvis holde sig væk. F)Steno