Boeing pressede på for at begrænse pilottræning til 737 Max

Flyproducenten Boeing pressede på for at begrænse den dyre pilottræning til 737 Max-flyet, på trods af at selskabet var bekendt med en fejl i flysystemet med potentielle "katastrofale" følger, hvis ikke piloterne reagerede inden for ti sekunder.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: David Ryder

Det fremgår af dokumenter offentliggjort af den amerikanske kongres onsdag, skriver Financial Times.

Dokumenterne var blandt de beviser, som Repræsentanternes Hus' transportkomité fremlagde under afhøringen af Boeings administrerende direktør, Dennis Muilenburg. Topchefen blev onsdag afhørt for anden gang på to dage i forbindelse med de to flystyrt, der har kostet 346 mennesker livet.

Peter DeFazio, der er formand for komitéen, sagde onsdag, at nye beviser viser, at flytypen kunne være blevet gjort sikker, hvis ikke Boeing havde fremskyndet udviklingen af konkurrencemæssige årsager.

»Dette er uforklarligt og utilgiveligt. Vi kommer aldrig til at vide, hvilke skridt der kunne være taget for at forhindre skæbnen for de fly, men vi ved, at en række beslutninger kunne være blevet taget for at gøre flyene mere sikre og måske endda redde livene for menneskerne ombord,« sagde Peter DeFazio ifølge Financial Times.

Det fremgår af nye dokumenter, at det fremgik af Boeings markedsføring af 737 Max til kunderne, at simulatortræning med flyet ville være overflødigt.

Boeing-topchefen erkendte ved afhøringen, at Boeing har begået fejl i designet af 737 Max, men benægtede i samme ombæring, at flyproducenten som helhed har et problem med sikkerheden.

/ritzau/FINANS