Boeing blæser forbi ærkerivalen

For første gang i et årti står den amerikanske flyproducent Boeing til at overhale rivalen Airbus, når det kommer til leveringen af passagerfly.

Boeings Dreamliner er en af årsagerne til den amerikanske flyproducents vækst. Her ses en af slagsen i en halsbrækkende manøvre til Farnborough International Airshow i Sydengland sidste sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have stået i skyggen af europæiske Airbusi nogle år har Boeing rettet ryggen. Analytikeres estimater lyder, at amerikanske Boeing i 2012 leverede flere fly til kunderne end konkurrenten, skriver Financial Times.

Forklaringen skal blandt andet findes i, at Boeing endelig er kommet i gang med at producere sit 787 Dreamliner-fly. Det topmoderne langdistancefly er flere år forsinket og har lagt låg på, hvor mange fly Boeing kunne rulle ud af fabrikshallerne i Seattle, Washington.

De fire analytikere, den britiske avis har talt med, forudser, at magtforholdet i mindst tre år vil være forskudt til amerikanernes fordel.

Boeings Dreamliner er dog bare et af de første eksempler på den nye generation af kompositmaterialefly, der ventes at blive produceret i stor stil fra begge flyproducenter de kommende år. Flyene har store fordele i forhold til de mest brugte fly i dag, når det kommer til brændstof- og driftsudgifter.

Da netop den høje brændstofpris er blevet en så stor del af luftfartsselskabernes udgifter, er der al grund til at tro, at der vil være mange selskaber, som i den nære fremtid vil vælge at skifte fly - og det til begge producenters fordel.

Ordrebøgerne menes i hvert fald at være fyldt de næste par år for både Airbus og Boeing, som ifølge analytikerne fik leveret henholdsvis 580 og 600 fly til kunderne i hele 2012. I perioden januar til ultimo november førte Boeing da også kapløbet med 537 leverede fly mod Airbus' 516, skriver Financial Times.

Senest Boeing var større end Airbus, når det kommer til leverede fly, var i 2002, hvorefter det lykkedes europæerne at bryde 30 års amerikansk dominans i flyproduktionen. I de kommende år ventes de to markedsdominerende kæmper at få yderligere konkurrence. Og det ikke bare fra de konkurrerende producenter i Rusland og Canada. Også Kina og Japan har meldt sig på banen for flyproducenter.