Boehringer bygger værn mod retssager i USA

En ny selskabsstruktur skal beskytte familien bag Tysklands største medicinalselskab mod retssager i USA. Koncernledelsen bedyrer, at man ikke tager et skridt mod børsnotering.

INGELHEIM: Mens amerikanske erstatningssager rider den tyske medicinalkoncern Bayer som en mare, bygger ejerne af Tysklands største medicinalkoncern, Boehringer Ingelheim, et nyt værn mod, at en amerikanske erstatningssag kan ramme dem på deres egne pengepunge.

»40 procent af vores omsætning skabes i USA. Vi er nødt til at tage højde for, at vi kan blive ramt af erstatningssager, som i værste fald kan ramme ejerne. Derfor laver vi en ny selskabsstruktur,« siger Marbod Muff, Boehringer Ingelheims finansdirektør.

Familien bag Boehringer Ingelheim opretter et nyt aktieselskab, Boehringer AG, der skal eje aktiverne i medicinalkoncernens holdingselskab, C. H. Boehringer Sohn.

Konstruktionen får ingen indflydelse på koncernens øvrige struktur.

»Og det er slet ikke et skridt i retning af en børsnotering. Den nye struktur skyldes udelukkende et ønske om bedre beskyttelse af vores ejere i det helt usandsynlige tilfælde, at koncernen skulle blive ramt af en erstatningssag, og at vi samtidig ikke har nogen penge,« siger Marbod Muff.

Dermed besvarer finansdirektøren samtidig spørgsmålet om børsnotering, som Boehringer Ingelheim konstant stilles.

»Vi har penge nok, en stor andel af patentbeskyttede produkter og en stærk forskningsportefølje. En børsnotering har vi ikke brug for,« siger han.

Bayer ligger underdrejet i amerikanske retssager om det kolesterolsænkende middel Lipobay/Baycol, som forventes at komme til at koste i omegnen af 1,2 mia. euro. Desuden har koncernen afsat tre mia. kr. til eventuelt kommende sager.

»Vi har forsikret os mod erstatningskrav. Men hvad nu hvis de amerikanske erstatninger øges? Vi tror, at størrelserne på erstatningerne vil falde, for i sidste ende gør de det umuligt at drive forretning i USA. Men så længe en erstatningssag kan resultere i milliardudgifter, er vi nødt til at tage vores forholdsregler,« siger Andreas Barner, forsknings- og medicinsk direktør i Boehringer Ingelheim.