Bodil Nyboe: Vigtigt med seriøs debat om velfærd

Nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen advarer politikerne mod en overfladisk behandling af Velfærdskommissionens rapporter.

Det er vigtigt at få taget hul på debatten om, hvordan samfundsøkonomien kan holde i fremtiden, når færre i arbejde skal forsørge flere på pension og mange grupper også ønsker mere fritid.

Det sagde nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen på Finansrådets årsmøde onsdag.

- Vi har brug for seriøse debatter og ikke en tabuisering eller overfladisk behandling af disse udfordringer. Det nytter heller ikke at henvise til, at andre lande står overfor endnu større problemer, sagde Bodil Nyboe Andersen med adresse til politikere, erhvervsorganisationer, interesseorganisationer og almindelige danskere.

Opfordringen kommer dagen efter, at de økonomiske vismænd pegede på, at finanspolitikken ikke er holdbar i længden, hvis ikke 140.000 flere kommer i permanent beskæftigelse inden 2011. Allerede nu skal der hvert år spares 30 milliarder kroner på de offentlige udgifter, eller også skal bundskatten hæves med 4,2 procent for at hive nok penge ind i statskassen, påpegede vismændene.

/ritzau/