BMW venter optur for USA-dollar

Dollaren rasler ned over for euro og yen. Men BMW kalder nu dollaren for markant undervurderet og »spiller« derfor på en optur for verdens største valuta.

Storproducenten af luksusbiler af bedste slags, tyske BMW, er nu så sikker på, at den amerikanske dollar vil stige i kurs, at de stopper al yderligere sikring med kurskontrakter. De beskytter virksomheden mod økonomiske tab, hvis dollaren skulle fortsætte med at falde.

Virksomheden har ellers været en af Europas største brugere af finansielle instrumenter til at sikre sig mod nedturen for den amerikanske dollar, der gør de dyre luksusbiler endnu mere kostbare i USA, end de er i forvejen.

Dollaren er faldet med 29 pct. over for euroen over de seneste to år, og det er så meget, at BMWs finansdirektør Stefan Krause nu betegner dollaren som »betydeligt undervurderet«.

BMW mener, at en »rigtig og rimelig« dollarkurs hedder 1,10 over for euroen. Men i går kostede én euro næsten 11 pct. mere - 1,22 dollar.

Europas største bilproducent, Volkswagen, har omvendt øget sin valutaafdækning af dollaren.

Det skete ved starten af året, efter fabrikken havde fået klippet 1,2 mia. euro af sit overskud som følge af dollarens nedtur.

USA er inden for de seneste år blevet det vigtigste marked for BMW. Der sælges således nu flere BMW 300, 500, 700 og andre modeller på det amerikanske end på det tyske hjemmemarked.

Troen på, at dollaren snart er på vej op, deles dog ikke af flere danske analytikere fra banker og andre steder, som stort set alle venter nye kursfald. Ikke mindst på grund af USAs store tvillingeunderskud på statsfinanser og betalingsbalance.

De seneste dage er dollaren også faldet kraftigt over for den japanske yen. Der tales ligefrem om et kollaps mellem dollar og yen.

»Vi ser på, at dollar og yen kollapser,« udtalte valutastrateg Jake Moore fra Barclays Capital i Tokyo i går til de udenlandske nyhedsbureauer.

I går kostede én dollar 107,2 yen sammenlignet med 108,29 dagen før. Yennen er dermed steget med 4,5 pct. over for dollaren på ti dage.

Jake Moore forudser, at prisen for en dollar i løbet af april kan falde til 105 yen. Grunden til, at yennen er steget, er signalerne fra forbrugerne, som efterspørger mere. I lang tid har den japanske regering ellers solgt ud af yennen for at få eksporten til at stige. Stigende eksport har været Japans mål for at opnå økonomisk vækst, men den stigende efterspørgsel blandt forbrugerne gør, at taktikken er ved at blive ændret.