Bliver danske virksomheder ramt af Erdogans jernnæve?

I kølvandet på det fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet for snart to uger siden har landets præsident Recep Tayyip Erdogan søsat en større udrensning, hvor titusindvis bliver fjernet fra deres stillinger i den offentlige sektor og i statsejede virksomheder. Spørgsmålet er, om også danske virksomheder kan blive ramt af Erdogans hævntogt.

Foto: UMIT BEKTAS. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har indledt en omfattende klapjagt på sine fjender i kølvandet af det mislykkede kupforsøg.
Læs mere
Fold sammen

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan banker løs med sin jernnæve mod alt og alle. Skolelære, politibetjente, militærfolk, dommere og embedsmænd i titusindvis er blevet anholdt eller afskediget. Erdogan har under sit stormløb på dele af det tyrkiske samfund desuden lukket 45 forskellige medier og udsendt en arrestordre på 89 journalister, som den tyrkiske præsident mener har spillet en eller anden form for rolle i det mislykkede kupforsøg.

Det er dog ikke kun tyrkiske embedsmænd og journalister, der er blevet ramt af Erdogans hammer. Det tyrkiske flyselskab Turkish Airlines og teleselskabet Türk Telekom har tilsammen fyret flere hundrede medarbejdere efter ordre fra myndighederne. Fyringerne i Türk Telekom skulle efter sigende være ført ud i livet i tæt samarbejde med tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Erdogan har altså tilsyneladende søsat et meget omfattende opgør mod sine fjender. Spørgsmålet er, hvor hævntørsten stopper. Kan danske virksomheder eksempelvis risikere, at de tyrkiske myndigheder pludseligt banker på døren med en liste over medarbejdere, som præsident Erdogan vil have fjernet?

Det ville stille danske virksomheder i et uhyre vanskeligt dilemma: Bør de danske virksomheder gøre det moralsk rigtige og give Erdogan den kolde skulder - eller skal selskaberne i stedet forsvare deres investering i Tyrkiet og samtidig beskytte den resterende del af deres medarbejdere?

Det er en helt reel risiko, lyder det fra Deniz B. Serinci, der er historiker, Tyrkiet-ekspert og forfatter til bogen »Tyrkiet - fra Atatürk til Erdogan«.

»Det hele afhænger af, hvem Erdogan føler sig truet af. Han mener, at Gülen-bevægelsen har forsøgt at kuppe en demokratisk valgt regering. Erdogans logik er, at hvis de bliver fjernet, vil han være sikker på, at noget lignende ikke kan ske igen. Det handler for Erdogan om at komme af med uønskede elementer. Hvis han vurderer, at ansatte i flyselskaber eller andre steder er Gülen-tilhængere, så vil han prøve at komme af med dem,« siger Deniz B. Serinci.

Der findes ingen officielle beretninger hverken i danske eller internationale medier om, at Erdogan skulle være på jagt efter påståede fjender i danske eller internationale virksomheder. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det ikke finder sted.

I et opslag på Facebook kan tidligere virksomhedsejer og IT-direktør Jørn Rosenmeier berette om, hvordan en tysk virksomhedsleder blev stillet et forfærdeligt ultimatum midt under et privat selskab i sidste uge. Jørn Rosenmeiers historie tager udgangspunkt i en personlig oplevelse til en fest, hvor han taler med en forretningsmand, der har ansvar for en tyrkisk forretningsenhed med omkring 1000 ansatte. Under middagen måtte den tyske direktør flere gange forlade selskabet for at tale i telefonen. I løbet aftenen blev han mere og mere bleg, beretter Rosenmeier.

»Forretningsmanden fortalte, at den tyrkiske præsident Erdogans hemmelige politi var dukket op med en liste hos det tyske selskab. På listen var navnene på cirka 20 ansatte i selskabet i Tyrkiet, som Erdogan gerne ville have selskabet til at skille sig af med. Ifølge det hemmelige politi var der tale om terrorister,« skriver Jørn Rosenmeier i opslaget.

Jørn Rosenmeier forklarer, at han af »gode grunde« har valgt at anonymisere historien. Han fortæller dog i sit opslag, at direktøren valgte at gøre, som Erdogans politi bad ham om.

Berlingske Business har været i kontakt med Jørn Rosenmeier, der af kildehensyn ikke ønsker at gå yderligere i detaljer, når det gælder historien om den tyske forretningsmand.

Hos Dansk Industri kalder underdirektør Peter Thagesen den seneste udvikling i Tyrkiet for »meget kedelig«. Han har dog svært ved at forestille sig, at Erdogan-styret skulle have indledt en decideret jagt på ansatte i internationale virksomheder.

»Tyrkiet er ekstremt afhængig af samhandel med udlandet og har en stor interesse i, at udenlandske virksomheder fortsat kan operere i Tyrkiet. Det er jo et land, som er spændt hårdt for rent økonomisk og er udfordret på mange forskellige fronter, så det ville i hvert fald være stik i mod al sund fornuft, hvis myndighederne begyndte på det,« siger Peter Thagesen.

Berlingske Business har været i kontakt med en række større danske virksomheder, som har aktiviteter i Tyrkiet.

Transportselskabet DSV har kontorer i flere tyrkiske byer. Fra transportkoncernens danske hovedkvarter lyder meldingen, at selskabet følger udviklingen i Tyrkiet tæt, men at ledelsen ikke på nuværende tidspunkt ønsker at udtale sig om situationen i Tyrkiet. Fra industrikoncernen Danfoss er beskeden nogenlunde den samme.

Hos A.P. Møller-Mærsk lyder det, at selskabet ikke har hørt om eller har kendskab til, at myndighederne i Tyrkiet skulle være ude efter bestemte medarbejdere i internationale selskaber.

Samme melding lyder fra Udenrigsministeriet, der oplyser til Berlingske Business, at ministeriet ikke har kendskab til konkrete tilfælde, hvor tyrkiske myndigheder har bedt danske virksomheder om at afskedige eller fritstille medarbejdere.

Ifølge Eksportrådet, der hører under Udenrigsministeriet, er mere end 500 danske virksomheder repræsenteret i Tyrkiet.