Blev multimillionær på byggeri nord for Polarcirklen

De seneste fem år har boligpriserne i den norske vækstby Tromsø slået rekord med 46 pct. Mød den beskedne entreprenør- og ejendomsudvikler Bård Sverdrup, der er en af Tromsøs velhavere.

Bård Sverdrup oprettede sit byggefirma i 1996. I dag har han 160 ansatte og omsatte i 2014 for knap 200 mio. danske kroner. Foto: Rune Stoltz Bertinussen Fold sammen
Læs mere

Nogen siger, at mangemillionærerne – og luksuslivet, der følger med – har krydset Polarcirklen. Entreprenør Bård Sverdrup fra Totalrenovering er en af dem.

De seneste fem år er boligpriserne i Tromsø steget med 46 procent. Det er den højeste vækst i nogen by i Norge. Årsagen til prisboomet i den arktiske by er en kombination af betydelig boligmangel, og at det er blevet meget populært at bo i byen.

»Vi mærker, at der er tryk på og god beskæftigelse i alle brancher i Tromsø. Hvert år får byen omkring 1.000 nye indbyggere. Hertil kommer, at det har stor betydning for efterspørgslen efter boliger, at der bliver født flere børn end tidligere, og at der er flere skilsmisser,« siger Bård Sverdrup.

Totalrenoverings ejer og topchef tager imod i afslappet hverdagstøj i sin nybyggede pragtvilla. Fra huset på sydsiden af øen Tromsø har den 44-årige madator en flot udsigt over Tromsøsund. Luksushusets værdi er nok omkring ti mio. norske kr. – 8,5 mio. danske kr.

Det er her, den beskedne selfmade mand og developer lever en behagelig tilværelse sammen med sin hustru, der er sygeplejske, og parrets tre børn på 11, 14 og 16 år.

Efter skolen begyndte unge Sverdrup som sygehjælper på et hjem for syge. Målet var at blive læge eller sygeplejerske.

»Men så begyndte jeg at male og arbejde på et hus. Det var helt tilfældigt, og jeg blev bidt af det. Jeg uddannede mig siden som tømrer og startede firmaet,« fortæller Bård Sverdrup, mens vi sidder i stuen over en kop kaffe.

Janteloven gælder i Tromsø

Manden, der oprettede Totalrenovering i 1996 med tre ansatte, er ifølge de seneste officielle oplysninger fra de norske skattemyndigheder i 2012 god for 51 mio. norske kr. eller 43 mio. danske kr. Han har 160 tømrere, murere, rørlæggere, malere, bygmestre, møbelsnedkere, entreprenører og andre fagfolk ansat.

Bård Sverdrup fortæller, at han årligt bygger omkring 100 nye boliger, både huse og lejligheder.

Politikerne i Tromsø Kommune har netop sat sig som mål, at der skal bygges 900 nye boliger hver år i de kommende år. Målet er at nå 120.000 indbyggere i 2040 mod i dag 72.000.

Et almindeligt nyt familiehus i Tromsø på 200 kvadratmeter koster et sted mellem fire og seks danske mio. kr.

»I dag bliver der solgt mange huse i den prisklasse. Af den grund ser jeg meget optimistisk på vores muligheder i fremtiden,« siger Bård Sverdrup.

Førstesalen hjemme hos entreprenøren er minimalistisk og smagfuldt indrettet. Men Bård Sverdrup vil ikke lade Berlingske se resten af huset. Han er diskret.

Storentreprenør skilter ikke med sin status. For janteloven – du skal ikke tro, du er noget – gælder i den grad i Tromsø. Hvilke biler, han og fruen kører i, forbliver en privat sag.