Blæksprutten Bonnerup

80 år i morgen. Erik Bonnerup er en lidt besværlig blæksprutte, der tænker mere i løsninger til gavn for samfundet end i egen vinding og prestige.

Erik Bonnerup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Direktør Erik Bonnerup, København, fylder 80 år den 6. februar.

Hvis man ikke havde en Erik Bonnerup måtte man i hast opfinde ham. Et moderne samfund, der løbende har brug for at udvikle sig, kan ikke undvære en type som Bonnerup. Han forstår forandringens kunst og forandringens nødvendighed.

Han er en blæksprutte, der tænker mere i løsninger til gavn for fællessamfundet end i egen vinding og prestige. En blanding af hård erhvervsmand og resultatsøgende samfundsarkitekt. Nuvel, han kan være kantet, besværlig og ind i mellem lidt bister, men man får altid hans ærlige mening ufiltreret, uanset hvem i det politiske landskab, der har sat ham på arbejde.

Nu runder Erik Bonnerup så 80 år. Og ja, han er gået på aftægt fra det professionelle liv, men hans nysgerrighed samt vid og indsigt lever i bedste velgående. Også i den perlerække af refomer igennem de senere årtier, hvor Bonnerup har været pennefører og indpisker.

Som embedsmand i centraladministrationen nåede han den ypperste post som departementschef – dengang i finansministeriets regi. Siden fulgte jobbet i den bøvlede medieverden som øverste chef for Politikens Hus, inden han landede jobbet som administrerende direktør for Statsanstalten for Livsforsikring. Det der i dag hedder Danica Pension og er en del af Danske Bank-koncernen.

I sin tid som pensionsdirektør tog han i 1990erne bråvallaslagene med en anden karismatisk pensionsdirektør, nemlig André Lublin i det konkurrerende PFA. Det var ikke mindst denne fight, der for alvor fik sat det der kedelige med pension på dagsordenen.

Kendt er også Erik Bonnerups perlerække af tillidsposter som formand for snart det ene snart det andet reformudvalg, for en tænketank eller en statslig nedsat kommission. Med emner så spredte som integration, politi, IT, struktur i den offentlige administration, børne- og ældreområdet eller noget helt sjette som Fondsrådet.

Erik Bonnerup har siddet for bordenden de fleste steder. Det er i disse tillidsjob Bonnerups engagement, man kunne også kalde det samfundsansvar, for alvor er kommet til udtryk.

Nuvel, nu runder han så 80 og tempoet er sat ned. Det giver mere tid til fru Kirsten, planlægningen af diamantbrylluppet til efteråret, børnene, de fire børnebørn og de fire oldebørn. Samt de hyppige besøg i Operaen og Koncerthuset.

Men nysgerrigheden bringer stadig ham og fruen på rejser rundt i verden.