Blackrock anbefaler energiaktier under mellemøstlig uro

Sidste uge bød på faldende aktiepriser og stigende oliepriser i takt med, at den sunnimuslimske milits ISIL har erobret større områder i det centrale Irak, og det har fået kapitalforvalteren til at anbefale investorerne at gå ind i energiaktierne.

Foto: STRINGER/IRAQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste uge bød på faldende aktiepriser og stigende oliepriser i takt med, at den sunnimuslimske milits ISIL har erobret større områder i det centrale Irak og en overgang landets største raffinaderi i byen Baiji. Problemerne er langt fra overståede, og i den forbindelse anbefaler verdens største kapitalforvalter, Blackrock, sine investorer at gå ind i energiaktier og ud af detailsektoren.

ISIL, Islamique State of Iraq and the Levant, er en stærkt religiøs sunnimuslimsk milits, der vil oprette et kalifat bestående af den centrale del af Irak samt den østlige del af Syrien. Militsen er ekstremt brutal, og mens de irakiske forsvarsstyrker og den kurdiske Peshmega-milits er begyndt at kæmpe imod, er der ingen tegn på, at de erobrede områder er blevet forsøgt taget tilbage.

Sidste uge sendte kampene, der har potentiale til at forstyrre Iraks olieeksport, prisen på en tønde Brent-olie op til 114,07 dollar mod 107,11 i starten af juni.

- Den pludselige stigning i olieprisen er udløst af eskaleringen af den sekteriske vold i Irak, et land der producerer mere end 3 mio. tønder olie om dagen. Mens volden ikke ses ramme olieproduktionen i den sydlige del af landet, der står for langt den største produktion, stiller angrebene spørgsmålstegn ved produktionen i den nordlige del af landet og truer med at bremse nye investeringer i energisektoren, skriver Blackrocks globale chefstrateg Russ Koesterich i sin ugentlige analyse.

Mens problemerne i Irak nok ikke kommer til at betyde en markant forstyrrelse af verdens olieproduktion ser Blackrock det som en del af en større trend, der kan få en stor effekt på udbuddet af olie til markedet.

- Vi ser faldende produktion i Libyen, et andet land på kanten af kollaps, samt faldende produktion i mange andre dele af Mellemøsten, inklusive Nigeria og Sydsudan, skriver Russ Koesterich og fortsætter:

- Den seneste militære succes for ISIL truer med at forværre situationen og destabilisere den allerede volatile region yderligere.

Med det som forudsætning anbefaler Blackrock, at investorerne drager fordel af den forventede høje oliepris og holder sig fra de sektorer, der vil blive ramt af mindre købelystne forbrugere.

- Givet at krisen i Mellemøsten ikke ser ud til at blive løst foreløbigt, og oliepriserne sandsynligvis vil holde sig høje, holder vi os til anbefalingen af energiaktier mod forbrugsaktier. Højere oliepriser, kombineret med fornuftige værdisætninger, støtter en fortsat overvægt af af energiaktier, skriver Russ Koesterich og fortsætter:

- Samtidigt vil højere energipriser give yderligere modvind til forbrugere, der allerede kæmper med lav lønvækst og høj gæld i USA. I en verden med moderat vækst og hæmmede forbrugere, mener vi at man skal have en forsigtig tilgang til aktier eksponeret over for privatforbrug.