Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Selvom gårdagens black friday stadig er en af Danmarks største handelsdage, er netsalget ikke, hvad det har været.
Det skyldes, at black friday mange steder i stedet er blevet bredt ud til black week – og her er det samlede salg til gengæld steget en smule forhold til sidste år.
Det oplyser betalingsselskabet Nets, der har foretaget en analyse blandt de 100 største webshops, i en pressemeddelelse.
Salget fra de mange onlinetilbud på black friday, der i mange virksomheder er lig med reklamer, presale og tilbud på 20, 40 og 60 procent, er faldet med 5,9 procent sammenlignet med 2020.
At netsalget falder, selvom der ligesom i 2020 stadig findes coronasmitte i samfundet, er ikke overraskende for Nets, fordi tilbuddene nu begynder tidligere – nogle steder allerede weekenden før black friday.
Artiklen fortsætter efter opslaget fra chefanalytiker i Danske Bank, Louise Aggerstrøm.
»Det er tydeligt at se, at danskerne har jagtet tilbud hele ugen, men færre har siddet klar til at turboshoppe om fredagen, selvom det stadig er den mest travle handelsdag,« siger Henriette Dunkjær Andersen, Head of Sales hos Nets Group, i pressemeddelelsen.
Kigger man i stedet på de samlede aktiviteter for ugen, er niveauet en »anelse over« sidste år. Blandt andet har den weekend, der for en uge siden skød black week i gang, haft en samlet vækst på mere end 20 procent sammenlignet med 2020, lyder det.
Oprindeligt var det ellers traditionen, at black friday, der er et amerikansk koncept, var den dag, der markerede starten på julegaveshoppingen. Black friday afholdes fredagen efter den amerikanske højtid thanksgiving, der altid finder sted fjerde torsdag i november.
Liveshopping havde 90.000 seere
Det er imidlertid ikke kun black week, der har gjort sig bemærket i årets black friday-nyheder.
Flere virksomheder som Power, Coolshop og Matas er begyndt at benytte liveshopping som et værktøj til at sælge varer. Liveshopping er en begivenhed, hvor virksomheder sender livevideo på for eksempel Facebook eller på egen hjemmeside, og derigennem præsenterer seerne – forbrugerne – for tilbud, hvorefter de kan byde ind i kommentarsporet, hvis de vil købe varen.
Og det er et fænomen, der virkelig har slået igennem i år, fortæller Niels Ralund, e-handelsdirektør for Dansk Erhverv, til mediet:
»Der findes ikke tal på det endnu, men det billede, vi ser, er, at der virkelig sker noget inden for liveshopping. Liveshopping var ikke et fænomen, vi talte om sidste år til black friday. Det er det i år.«
Elektronikkæden Power, der også er kendt for tilbud på hvidevarer, omsatte 20 millioner kroner på 4,5 timer alene på liveshopping gennem deres Facebook-side, oplyser virksomheden til Finans. Eventet havde 90.000 seere i løbet af de godt fire timer, og resultatet har efterladt direktør Jesper Boysen »fuldstændig målløs«, skriver mediet.