Blåstempling af Boeings Dreamliner-løsning

Myndigheder siger o.k. til Boeings batteri-redesign - Dreamlineren kan få ophævet sit flyveforbud inden for tre-fire uger, lyder det fra flyselskabet.

Det lysner for Boeing. Det problemramte 787-fly kan være få uger fra at komme i luften igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boeings problemramte 787 Dreamliner kan meget vel komme tilbage i drift inden for tre-fire uger. Det vurderer Boeing, efter de amerikanske luftfartsmyndigheder FAA tirsdag blåstemplede flyproducentens reparationsplaner, skriver Financial Times.

Det topmoderne kompositmaterialefly har haft flyveforbud siden 16. januar, hvor en stribe hændelser viste, at de litium-batterier, der skal levere strøm til en række essentielle systemer, i flere tilfælde havde udviklet røg. Lige siden har flere landes luftfartsmyndigheder i samarbejde med Boeing arbejdet døgnet rundt på at finde årsagen til overophedningen.


Det har dog vist sig svært at lokalisere en enkelt årsag til hændelserne, og derfor har Boeings ingeniører nu ændret designet på den boks, der huser det omstridte batteri, samt sørget for brandhæmmende tiltag inde i selve batteriboksen. Forhåbningen er, at løsningen både vil minimere risikoen for en ny overophedning og - i tilfælde af brand - sørge for, at den ikke kan sprede sig.

Med myndighedernes godkendelse kan Boeing komme i gang med at foretage reparationerne på de 50 allerede leverede Dreamlinere samt de fly, der står klar uden for flyproducentens hangarer ved Seattle, Washington.

Der venter dog grundige tests af systemerne, før FAA vil ophæve flyveforbuddet. De amerikanske myndigheder skal alt andet lige være overbeviste om, at det er forsvarligt at sende langdistanceflyet på vingerne igen.

»Vi kommer ikke til at tillade flyet kommer tilbage i drift med mindre vi er overbeviste om, at det nye design sikrer både flyets og passagerernes sikkerhed,« siger den amerikanske transportminister Ray LaHood ifølge Financial Times.

Boeing har været slemt presset af hele sagen. Det er noget af en begmand for virksomheden at være ramt af det første totale flyveforbud for en hel flytype siden 1979. Det har presset virksomheden både økonomisk og imagemæssigt - værst er dog nok, at det har givet ærkekonkurrenten Airbus vind i sejlene. Airbus er nemlig på trapperne med Dreamliner-konkurrenten A350.