Blå partier vil genoplive håndværkerfradraget: »Det er lagt i koma i en periode«

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven har beskåret BoligJobordningen og dermed fjernet et skattefradrag. Det vil blå partier lave om på.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, vil søge flertal for at genindføre håndværkerfradraget efter et valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et politisk flertal har besluttet at begrave det populære håndværkerfradrag med finansloven 2022.

Men står det til flere partier i blå blok, vil fradraget blive genoplivet, så snart muligheden opstår.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, slår således fast over for Jyllands-Posten, at det er »afgørende« for Venstre at få genindført håndværkerfradraget igen efter et valg.

»Jeg er med på, at det nok er lagt i koma i en periode. Men Socialdemokratiet har jo gentagne gange skiftet holdning til det her, så lur mig, om ikke den dag, de er i opposition, så synes de, at det igen er en god idé,« siger Troels Lund Poulsen (V) til avisen.

Håndværkerfradraget er en del af den såkaldte BoligJobordning, som giver mulighed for at trække udgifter til forskellige serviceydelser fra i skat, blandt andet rengøring, børnepasning og håndværkere.

Den samlede ordning har været et af stridspunkterne op til forhandlingerne om finansloven.

Regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, har presset på for helt at få fjernet BoligJobordningen, som samlet ville kunne give 800 millioner kroner mere i statskassen.

Det står nu klart, efter regeringen mandag præsenterede den samlede finanslov for 2022, at det blot er håndværksdelen i ordningen, der afskaffes. Det giver 260 millioner kroner mere til statskassen i 2022 og 370 millioner kroner mere i 2023 efter tilbageløb og adfærd.

Opstramning af økonomien

Hos De Konservative er man ikke afvisende overfor, at afskaffelsen kan være lig med håndværkerfradragets endeligt:

»Det ligger i hvert fald i koma. Men måske det kan genoplives,« siger partiets finansordfører, Rasmus Jarlov, til Jyllands-Posten.

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde mandag på et pressemøde, at håndværkerfradraget afskaffes, fordi der er stor efterspørgsel på håndværkere, samtidig med at økonomien har brug for en opstramning:

»Dansk økonomi er inde i en stærk periode oven på corona. Der er næsten for meget fart på. Derfor letter vi foden fra speederen og strammer op,« sagde Nicolai Wammen, der kaldte indgrebene »rettidig omhu«.

Til Jyllands-Posten siger Venstre, at partiet efter et valg vil søge flertal til at genoplive håndværkerfradraget, men at det afhænger af Liberal Alliance, der sidste gang var imod.

Selv kritiserer Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, i Jyllands-Posten, at man nu fjerner et skattefradrag uden at give en skattelettelse et andet sted.

Håndværkerfradraget afskaffes med virkning fra 1. april 2022.