Bjørnetjeneste?

Hverken regeringen eller cheføkonom Jens Christian Nielsen fra BRFkredit mente, at afdragsfrie lån ville påvirkehuspriserne nævneværdigt. Men priserne stiger og stiger - hvorfor mon?

Læs mere
Fold sammen
Da afdragsfrie lån blev lanceret for et års tid siden, mente du og andre, at det ikke ville påvirke huspriserne. Priserne stiger pænt for tiden. Tog I fejl?

»Vi er overraskede over, hvor udbredte de afdragsfrie lån er blevet. Op til fem procent af porteføljen blev i fjerde kvartal sidste år omlagt til afdragsfrie lån. Når det er sagt, mener jeg stadigvæk, at effekten af de afdragsfrie lån er på et par procent. Afdragsfrie lån har især haft en positiv virkning på fritidshuse og forældrekøb. De afdragsfrie lån har også pustet lidt til priserne på parcelhusene. Også her vil priserne fortsætte med at stige, men det er primært, fordi folk får flere penge mellem hænderne på grund af skattereformer, stigende lønninger og lave renter.«For et år siden sagde du, at »førstegangskøberne følger vores råd om at basere købet på fastforrentede lån.« Der tog du vel fejl?

»Både ja og nej. Det er stadigvæk sådan, at i forbindelse med køb af ejendom for første gang, er andelen af afdragsfrie lån betydeligt lavere end generelt. Det kan også være fornuftigt at finansiere et førstegangskøb med et afdragsfrit lån, hvis man for eksempel har en dyrere bankgæld, som man vil afdrage først.«Er sagen ikke, at familier, som før undlod at købe, selv om de var kreditværdige, i dag tager springet, fordi de kan sidde med et større rådighedsbeløb end før?

»Folk køber ikke til kanten. Det tror jeg, at du har ret i. Dér er en mindre priseffekt, som vi ikke havde regnet med. Det kan vi se nu. Vi havde heller ikke regnet med, at antallet af boliger til salg er faldet markant, fordi efterspørgslen er kraftigt stigende. Det skyldes dog også, at mange vælger at blive boende, fordi de ikke er nødt til at sælge boligen, når de for eksempel går på pension. Denne udbudseffekt hæver også priserne.«Førstegangskøbere i dag - har de vundet eller tabt på indførelsen af de afdragsfrie lån?

»Jeg mener, at de har vundet på det. Priserne er ikke steget meget i de områder, førstegangskøbere typisk køber, og de har med lånene mulighed for at indrette sig mere fleksibelt.«