Bjarne Jensen lancerer investeringsforening

Der er over 400 forskellige afdelinger at vælge mellem hos de 25 danske investeringsforeninger. Nu kommer der endnu én, som den kendte analytiker af finansverdenen Bjarne Jensen står bag.

»Vi vil holde øje med, om der springer uforudsete bomber hos selskaberne, og de ikke pludselig skifter strategi med videre. Finder Microsoft eksempelvis ud af, at de nu vil sende en mand til månen, er det nok ikke lige her, vi vil satse,« siger Bjarne Jensen om den nye afdeling hos Tema Kapital. Arkivfoto: Mogens Ladegaard Fold sammen
Læs mere
Bankekspert, analytiker, kommentator, foredragsholder, aktieekspert, rådgiver, tidligere vicedirektør... Stribevis af titler kan hæftes på Bjarne Jensen, der driver det uafhængige analysefirma »Bjarne Jensen Consult« på Frederiksberg sammen med systemudviklingschef Martin Buhelt. Firmaet udgiver bl.a. det meget citerede månedsbrev »Bankinfo«.

Men snart kan Bjarne Jensen hæfte endnu en titel på sit i forvejen ret omfattende visitkort - nemlig »investeringsdirektør«. Han åbner i hvert fald en helt ny afdeling hos en ny investeringsforening, der har fået navnet Tema Kapital.

Det er den gamle forening »Kaupthing Invest«, som dermed får nyt indhold.

Afdelingen under Tema Kapital, som Bjarne Jensen bliver direktør for, er døbt »Stockrate«. Det er den første i en række afdelinger i støbeskeen.

Selve navnet »Stockrate« stammer fra det analysesystem, som Bjarne Jensen har bygget op på internettet med adressen www.stockr8.dk. Med dette værktøj kan op mod 25.000 globale aktier fra mere end 50 lande i ét snuptag rangordnes efter deres evne til at tjene penge, efter deres P/E-værdier, kurs/indre værdi og så videre.

Bjarne Jensen har i flere omgange for Berlingske Tidende Business og med udgangspunkt i dette investeringsværktøj udpeget skrækaktier, man skal holde sig langt fra, og gode solide kvalitetsaktier, man skal købe.

For et år siden satte han navn på 12 skrammelaktier. Fire af dem er i dag gået konkurs. Seneste offer var Incentive, som uden forvarsel indgav konkursbegæring i den forgangne uge. Plukkemodne aktier er også blevet valgt, og de er steget med ekspresfart.

Køber kun sejtrækkere
Det er på den baggrund, at Bjarne Jensen nu vil omsætte teori til virkelighed og indlede en jagt i det virkelige liv efter gode, solide selskaber, der år efter år skaber værdier til sine aktionærer.

Kun en mindre vifte på 50 til 100 aktier skal der investeres i. De skal så til gengæld beholdes og have lov at sejtrække. Der bliver altså ikke noget med at lægge 25-75 pct. af aktiepuljen om hvert år, sådan som mange andre investeringsforeninger gør.

»Vi satser nemlig på at holde omkostningerne helt i bund. Andre investeringsforeninger har ansat en hærskare af store, dyrt betalte analysehold. Vi bruger computeren. Det kan i dag lade sig gøre at overvåge 25.000 globale aktier ved hjælp af moderne teknik, og eftersom vi kun skal lave få handler, kan vores årlige omkostninger holdes nede på 1,25 procent,« siger Bjarne Jensen.

Det er mindre end halvdelen af, hvad flere andre investeringsforeninger tager for at pleje tilsvarende stockpicking-afdelinger med globale aktier.

Bjarne Jensen er helt med på, at folk også kan vælge at investere helt på egen hånd og frit kan kopiere hans aktiekøb, eftersom alt skal lægges åbent ud på nettet.

»Men folk køber så den overvågning, vi løbende foretager af selskaberne. Vi vil holde øje med, om der springer uforudsete bomber hos selskaberne, og de ikke pludselig skifter strategi med videre. Finder Microsoft eksempelvis ud af, at de nu vil sende en mand til månen, er det nok ikke lige her, vi vil satse.«

Kvalitet holder evigt
Bjarne Jensen lægger stor vægt på, at der ene og alene skal investeres i det bedste af det bedste på aktiemarkedet. Hertil hører bl.a. selskaber som A.P. Møller, Microsoft, Adobe, Coloplast, Novo Nordisk og Lancaster. Samlet skal altså op imod 100 af disse globale perler udpeges, og på forhånd kan han sige, at der kommer en overvægt af aktier fra USA, Japan og Europa, fordi det er her, højkvaliteten trods alt findes, også selv om Kina, Indien, Brasilien, Rusland og den slags steder er på alles læber for tiden.

Udbudskursen på den nye afdeling er 102,50, og tegningsperioden løber til 7. april. Afdelingen skal ikke noteres på Københavns Fondsbørs, men i stedet handles på Fondsbørsens særlige »XtraMarked« for unoterede afdelinger.

Hvad lover du så i afkast?

»Ikke noget. Jeg kan ikke love noget med sikkerhed. Men historisk set er kvalitetsaktier steget også kraftigt på det lange sigt. De har leveret langt større afkast end obligationer, og med mindre hele verden bryder sammen, vil det med stor sandsynlighed fortsætte fremover,« siger Bjarne Jensen.