Bitcoin-krig: Smadrer konkurrenternes hæveautomater

Selvom bitcoins er en digital valuta, kan den have store følger i den virkelige verden. Det har Bitcoins of America måtte sande, efter at de har fået smadret hæveautomater for et millionbeløb. De mener selv, at gerningsmændene er deres konkurrenter.

A man demonstrates the use of a Bitcoin ATM at a bookstore in Acharnai in northern Athens, Greece June 30, 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at ledere fra Danske Bank tog rundt i København og Aarhus for at ødelægge alle Nordeas hæveautomater. Det lyder næsten som taget ud af en film. Men ifølge et søgsmål fra SandP Solutions Inc., der også er kendt som Bitcoin of America, er det netop hvad der sker på markedet for kryptovaluta: Bitcoin-hæveautomater bliver smadret i stor stil, og Bitcoin of America mener at vide, der er deres konkurrenter der står bag. Det skriver det amerikanske tech-site Motherboard.

Derfor har Bitcoin of America igangsat et søgsmål mod den håndfuld personer, der står bag den konkurrerede virksomhed, og som de mener, har ødelagt op mod 20 af Bitcoin of Americas hæveautomater i områderne omkring de to amerikanske storbyer Chicago og Detroit. Af søgsmålet fremgår det også, at det ikke kun er Bitcoin of Americas hæveautomater, der er ramt. I alt er i nærheden af 70 forskellige bitcoin-automater blevet ødelagt i løbet af de sidste ni måneder alene i Chicago og Detroit.

Ifølge Bitcoin of America foregår hærværket ved, at Andrew Konja, Alvin Konja, Sam Konja og Odai Mabrouk, sammen med en række medhjælpere, smadrer hæveautomaternes skærme med en hammer, for at kunderne ikke kan bruge dem. Det skal i sidste instans tvinge virksomhederne bag hæveautomaterne til at forlade bitcoin-industrien.

I visse tilfælde er ejerne af Bitcoin-hæveautomaterne  blevet kontaktet efter, at de har fået skærmen smadret. Her har Konja-brødrene og deres hjælpere tilbudt at erstatte den ødelagte hæveautomat med én af deres egne. Det fremgår ligeledes af søgsmålet, som bloggen CoinDesk har fået fingrene i.

En Bitcoin-hæveatuomat fungerer lidt som en normal hæveautomat, som dem, man kender fra almindelige banker. Enten ved at man via maskinen sælger nogle af sine bitcoins og får kontanter, eller ved at man indsætter kontanter og får flere bitcoins i sin såkaldte wallet eller digitale tegnebog, om man vil.

Motherboard skriver, at en sådan Bitcoin-hæveautomat har en nyværdi på cirka 10-15.000 amerikanske dollars, eller hvad der svarer til et sted mellem 70.000 og 105.000 danske kroner. Prisen på bitcoins er i øvrigt begyndt at stige igen, efter at det den virtuelle valuta i starten af året mistede næsten en tredjedel af sin værdi. Forinden havde valutaen dog oplevet et tilsvarende stort opsving på kort tid.